Najnovije vesti
Vesti Politika
BUKTI SVAĐA MEĐU ALBANCIMA Žestok okršaj u Tirani zbog OVK, vlast optužuje opoziciju da je POMAGALA DIKU MARTIJU

BUKTI SVAĐA MEĐU ALBANCIMA Žestok okršaj u Tirani zbog OVK, vlast optužuje opoziciju da je POMAGALA DIKU MARTIJU

Ko je izdao takozvanu "oslobodilačku borbu" terorističke OVK, pa su zločinci iz rata na Kosovu i Metohiji dve decenije kasnije završili u Hagu? Ne pitaju se ovo ovih dana samo u Prištini, već i u susednoj Albaniji u kojoj trenutno bukti "rat" i pljušte optužbe vladajućih političara na račun šefa najjače opozicione albanske Demokratske partije Ljuljzima Baše.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
ljuljzim basa edi rama ovk RAS EPA Armando Babani, EPA Malton Dibra Foto: EPA/Armando Babani, EPA/ Malton Dibra / RAS Srbija
ljuljzim basa edi rama ovk RAS EPA Armando Babani, EPA Malton Dibra

U celu priču uključen je i albanski premijer Edi Rama, koji inače neskriveno brani sada već haške optuženike, poput kosovskog predsednika Hašima Tačija.

I on i njegova stranka, puni su prozivki na račun Baše, koji je inače bio deo tima istražitelja Haškog tribinunala koji su istraživali zločine na KiM iz 1998. i 1999. godine. Nakon toga, bio je deo Odeljenja za pravosuđe pri UNMIK-u, zbog čega ga prozivaju da je tokom istrage bio na suprotnoj strani.

Ljuljzim Baša
Foto: Paco Campos / EPA;
Ljuljzim Baša

Najglasniji u optužbama na račun Baše su vladajući socijalisti. Zašto baš oni? Socijalistička partija u Albaniji je, kako piše RTS, tokom sukoba na Kosovu, bila bliska sa liderima OVK, pre svega jaka je bila veza tadašnjeg premijera Fatosa Nanoa sa Hašimom Tačijem.

Pročitajte još

Inicijalna kapisla za salve optužbi bile su reči tamošnjeg šefa poslaničke grupe vladajućih demokrata Tauljent Balje.

- Ljuljzim Baša je radio za UNMIK i lično je učestvovao u istragama o zatvorima OVK u severnoj Albaniji - napisao je Balja, šef poslaničke grupe vladajućih demokrata, pokrenuvši na taj način lavinu optužbi.

Hašim Tači u Hagu
Foto: Tanjug/AP
Hašim Tači u Hagu

Suštinski, kako prenosi RTS, vladajuća stranka optužuje najvećeg političkog rivala da je tokom istrage navode iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija kao prevodilac učestvovao u istragama na severu Albanije.

Nešto kasnije, nekadašnji komandant jedne od operativnih zona OVK, Ljatif Gaši optužio je Bašu da je, doduše maskiran, bio prisutan tokom njegovog hapšenja 2002. godine.

Pročitajte još

- Tu nije bio samo on, već i ćerka Saljija Beriše (bivši albanski premijer i lider demokrata devedesetih). I ona je nosila masku - rekao je Gaši albanskoj televiziji "Top čenel".

U celu ujdurmu uključio se i albanski premijer Edi Rama.

- Tražim samo jedno, da objasniš svoju ulogu u ovim istragama - bio je Ramin komentar.

Edi Rama
Foto: Facebook / screenshot
Edi Rama

Baša je optužbe odbacio, navodeći da se radi o predizbornoj propagandi i pokušaju vlade Edija Rame da zamaskira sopstvene neuspehe u brobi sa pandemijom koronavirusa.

Na njegovu stranu stali su i nekadašnji zvaničnici UNMIK-a koji su naveli da Baša nije učestvovao u istragama ratnih zločina, kao i da nije prisustvovao hapšenjima.

U odbranu je stao i predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, koji je rekao da “neistinite konstrukcije” neće pomoći šefovima OVK, koji su optuženi pred Specijalnim sudom u Hagu. Mustafa je dodao i da taj tribunal nisu osnovali ni Baša, ni Beriša, već kosovski parlament.

Pročitajte još

Specijalni sud za zločine OVK počeo je suđenja četvorici komandanata, uključujući političkog lidera OVK Hašima Tačija, portparola Jakupa Krasnićija, šefa obaveštajne službe ŠIK Kadrija Veseljija i jednog od regionalnih komandanata Redžepa Seljimija.

Oni su optuženi za udruženi zločinački poduhvat, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, počinjene tokom 1998. i 1999. godine. U optužnici se navodi više od 100 ubistava i nekoliko stotina protivpravno zatvorenih osoba.