Biznis Privreda
KAKO JE PROPADAO "HOME PLUS" Imali su milionsku dobit, a onda je sve krenulo da se URUŠAVA: Sada duguju na sve strane i ne može im se ući u trag

KAKO JE PROPADAO "HOME PLUS" Imali su milionsku dobit, a onda je sve krenulo da se URUŠAVA: Sada duguju na sve strane i ne može im se ući u trag

Problemi u kompaniji "Home plus", koja je zatvorila objekte širom Srbije, nisu od "juče". Zvanični podaci ukazuju da je finansijskih problema bilo i prethodnih nekoliko godina, a koji su nesporno dovodili i do pada dobiti i do smanjenja broja radnika.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Home plus radnja Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Home plus radnja

Finansijski izveštaj o poslovanju za 2019. godinu ne postoji. Menadžment kompanije "Home plus" jednostavno ga nije predao Agenciji za privredne registre, iako je rok za predaju odavno istekao. U izveštaju Narodne banke Srbije istovremeno jasno stoji da je račun firme u blokadi od 30. oktobra, a da je ukupan iznos blokade 55,3 miliona dinara.

Iz ranijih finansijskih izveštaja, koje je kompanija dostavljala APR, istovremeno se može videti kontinuirani pad poslovanja. U 2018. godini imali su 220 zaposlenih i profit od 824.000 dinara. Godinu dana ranije imali su i više radnika i veću dobit - 269 zaposlenih i profit od 3,1 milon dinara. A 2016. godine kompanija je zaradila mnogo više - 48,8 miliona dinara!

Pročitajte još

Kako su radili u 2019. ne znamo, jer ne postoje zvanični podaci, ali prema nezvaničnim podacima bilo je i manje zarade i manje radnika, nešto više od stotinak.

Prema saznanjima "Blic Biznisa" Home plus ima dugovanja i prema potrošačima, ali i prema drugim firmama sa kojima su sarađivali. Reč je o firmama iz različitih oblasti koje potražuju i po više desetina hiljada evra.

Lokali u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu su zatvoreni već nekoliko dana, i to sa natpisom "Izdaje se".

Od proleća 2017. godine kompanija je promenila ime iz "Home centar" u "Home plus". U Srbiji posluju oko 20 godina.

Prema zvaničnim podacima, 65 odsto firme je u vlasništvu Marije Ognjenović, a 35 odsto u vlasništvu Društva za proizvodnju i trgovinu Home Plus d.o.o.

Na našem tržištu poznati su po prodaji širokog asortimana robe za kućne potrepštine, od posuđa do nameštaja.

Kako je "Blic" jutros pisao, Home plus se povukao iz tržnih centara, a ključ u bravu stavili su i u ostale radnje. Radnici više nisu na radnim mestima, a na cedilu su ostali i potrošači koji su poručili robu, platili je, ali je nisu i dobili. Kako nezvanično saznajemo, radnicima nisu isplaćene dve plate, a mnogi strahuju i za staž.