Уредница РТ-а: Смешне казне за цензуру против руских медија

© Фото : Пресс-служба президента Республики Беларусь / Уђи у базу фотографијаГлавна уредница агенције „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан
Главна уредница агенције „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан - Sputnik Србија
Пратите нас
Главна уредница агенције „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан изјавила је да су новчане казне у закону о санкцијама за цензуру руских медија смешне.
„Русија ће коначно казнити разне гугле због цензуре Руса. Истина, казне су смешне – највише три милиона рубаља (око 33 хиљаде евра). За условни (и безусловни) гугл то није ништа. Али хвала и на томе, наравно“, написала је Симоњанова на свом каналу на Телеграму.

Новинарка је истовремено одобрила мере попут успоравања и блокирања саобраћаја.

„То је цела ствар. Картагину треба уништити. А домаћим платформама желим да учине да нам не недостаје“, додала је она.

У четвртак је у Државној думи поднет документ о ограничењима рада страних интернет ресурса због цензуре против Руса и руских медија. Ово може утицати на Твитер, Фејсбук, Јутјуб и друге.

Иницијатори су предложили да се прошири Закон о мерама утицаја на лица умешана у кршења основних људских права и слобода, права и слобода грађана Руске Федерације на власнике страних сајтова.

Прекршитељиме прети блокада, успоравање саобраћаја и административне казне у распону од неколико хиљада до три милиона рубаља. Мере ће моћи да се комбинују.

Раније је Федерална служба за комуникације (Роскомнадзор) упутила писмо компанији „Гугл“ тражећи да се укину ограничења са Јутјуб-канала „Соловјов лајв“, чији видео снимци од октобра више нису уврштени у одељак „У тренду“. Надзорни орган сматрао је ову ситуацију покушајем „ограничавања дистрибуције материјала популарног руског аутора“.  

Роскомнадзор је раније позвао Фејсбук, Твитер и Гугл да прекину цензуру. Према наводима агенције, ови ресурси сада ограничавају приступ материјалима око 20 руских медија, укључујући РИА Новости, РТ, Спутњик и телевизију „Русија 1“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала