Гугл: Уговори о ауторским правима са шест француских новина

ПАРИЗ: Компанија Гугл потписала је уговоре о ауторским правима са шест француских новина и часописа, укључујући националне дневне новине Монд и Фигаро, објавила је америчка технолошка компанија у посту на свом блогу.
gugl
Фото: Tanjug (AP Photo/Jeff Chiu, File)

Саопштење следи након вишемесечних преговора између Гугла, француских издавача и новинских агенција о томе како да примене преобликована правила ЕУ о ауторским правима, која омогућавају издавачима да захтевају накнаду од мрежних платформи које приказују изводе њихових вести, преноси Ројтерс.

Највећи светски претраживач у почетку се борио против идеје да издавачима плаћа садржај, рекавши да су њихове веб странице имале користи од већег промета који је донео Гугл.

Уговори са шест француских новина заснивају се на критеријумима као што је издавачки „допринос политичким и општим информацијама“, дневни обим публикација, месечни интернет саобраћај и употреба њиховог садржаја на Гугловој платформи, наводи компанија.

Гуглово саопштење долази месец дана након што је судска пресуда наредила америчкој компанији да отпочне преговоре с издавачима у Француској о плаћању за коришћење њиховог садржаја, подсећа агенција.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести