petak, 19. aprila 2024.

Gradnja novih apartmana na Divčibarama

Objavljeno: 20. novembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Divčibare (arhiva), foto: Patak online
Divčibare (arhiva), foto: Patak online

VALJEVO – Zbog činjenice da su postale veoma privlačne za turiste, na Divčibarama se šire smeštajni kapaciteti, tako da će ovo turističko mesto na proleće imati minimum 200 novih apartmana.

Za razliku od ostalih planinskih centara Srbije koji su u “godini korone” imali pad posete i do 40 odsto, broj noćenja na Divčibarama od 1. januara do septembra bio je 138.835, što je, po podacima Turstičke organizacije Valjevo, samo jedan procenat manje u odnosu na isti period lane.

“Imajući u vidu sve ove okolnosti u vezi sa pandemijom, potražnja za ovom destinacijom, koja je bila faktički zaboravljena poslednje dve-tri decenije je procvetala, posebno gradnjom novog modernog hotela “Crni vrh”, investicijom kapitena košarkaške reprezentacije Miloša Teodosića i njegovog brata Jovana. Popunjenost privatnog smeštaja je bila preko 90 odsto. Mi hotelijeri smo prilično oprezni, ne idemo na punu zauzetost kapaciteta, kako bismo mogli da ispoštujemo sve epidemiološke mere i da pre svega zaštitimo naše goste”, naveo je generalni menadžer hotela “Crni vrh” Filip Đoković.

Posetilački “bum” na Divčibarama prati i ubrzana gradnja novih smeštajnih kapaciteta. Trenutno se, kako navode investitori, zida 6-7 ozbiljnih stambenih zgrada. Kako saznajemo, svaka od njih imaće od 30 do 40 apartmana, površine od 20 do 40 kvadratnih metara, a cene se kreću od 1.400 do 1.800 evra bez BDV-a. Kupaca ima iz svih krajeva Srbije, a najviše je Beograđana.

Znatno je povećana i tražnja za placevima, čija je cena zavisno od lokacije od 3.000 do 5.000 evra po aru, a najviše ih traže upravo investitori. Za ozbiljnu gradnju, međutim, potrebno je bar 20 ari placa, jer po urbanističkom planu, da bi se izbegla velika gustina, zauzeće placa može da bude do 20 odsto, dok ostatak mora da bude zelenilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *