Najnovije vesti
Vesti Politika
"BIO JE JEDAN I JEDINSTVEN" Političari se oglasili povodom SMRTI PATRIJARHA IRINEJA

"BIO JE JEDAN I JEDINSTVEN" Političari se oglasili povodom SMRTI PATRIJARHA IRINEJA

Srpski političari opraštaju se ovog jutra od patrijarha Irineja koji je u VMC Karaburma preminuo od posledica virusa korona.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
moleban hram sv save 130120 RAS foto Milan Ilic06 CB Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
moleban hram sv save 130120 RAS foto Milan Ilic06 CB

Nakon predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, povodom smrti patrijarha oglasili su se i Vuk Drašković, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Drašković: Patrijarh Irinej - tihi i neumorni neimar

Predsednik SPO Vuk Drašković poručio je danas da se patrijarh srpski Irinej preselio u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda kao tihi i neumorni neimar koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

- Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju. Vječnaja pamjat - naveo je Drašković u izjavi dostavljenoj medijima.

Vesić: Patrijarh je bio jedan i jedinstven

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da mu je čast što je poznavao patrijarha Irineja i što je bio njegov savremenik, dodavši da je bio "jedan i jedinstven".

On je na svom Fejsbuku povodom smrti poglavara SPC napisao da će istorija pokazati koliko je patrijarh Irinej uradio za srpsku crkvu, Srbiju, srpski narod, našu kulturu, duhovnost i Kosovo.

"Vaša Svetosti, Vi ste me učili šta je sabornost, vera, ljubav i praštanje, svaki trenutak proveden uz Vas bio je prilika da postanemo mudriji i bolji ljudi. Neka Vas Gospod i andjeli čuvaju u carstvu nebeskom", napisao je Vesić.

Kako je napisao, patrijarh Irinej je bio čovek blage naravi i blagorodnog dela, najveći neimar, graditelj, čuvar crkve i svog srpskog naroda.

Pročitajte još

"Sve je to radio u tišini, predano, vredno, znajući da je jedini sudija Bog i njegov srpski narod. Završetak Hrama Svetog Save bilo je njegovo životno delo u koje je utkao sebe i tako otišao u večnost. Patrijarh će živeti kroz Hram Svetog Save i svaki put kada pogledamo u divne svodove i mozaike Hrama, u lik Hrista i Bogorodice, ugledaćemo blago lice našeg patrijarha Irineja", napisao je Vesić.

Radojičić: Gubitan mudrog, blagog i odmerenog duhovnika

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić naveo je da je ceo narod pogodjen zbog gubitka mudrog, blagog i odmerenog duhovnika.

- Pridružujem se svim pravoslavnim vernicima koji u ovom trenutku oplakuju našeg duhovnog vođu i pastira srpskog naroda. Ceo naš rod, gde god se nalazio širom sveta, duboko je pogođen zbog gubitka mudrog, blagog i odmerenog duhovnika - kaže je Radojičić.

On navodi da je patrijarhu Irineju, kao i mnogim srpskim patrijarsima u prošlosti, dopalo da bude vodilja i oslonac u teškim trenucima po sve nas.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

- Patrijarh Irinej se i u toj ulozi snašao na svojstven i izuzetan način, kao što je to činio na svim ranijim zvanjima i funkcijama, posebno onim pedagoškim i profesorskim. Bio je čovek iz naroda, pomirljiv, uvek je težio kompromisu i međusobnom razumevanju - ukazao je Radojičić.

Gradonačelnik je poručio da nam njegovo delo ostavlja pravac kako da se ponašamo dalje, čuvajući nasleđe i principe za koje se zalagao u svom zemaljskom životu.

- Naime, kroz svoju celu istoriju, pa i onu noviju, naš narod je pretrpeo teške udarce, i ostao prerano bez mnogih velikana, ali nismo dozvolili sebi da izgubimo saosećajnost, poštovanje i pamćenje, što su i vrline kojima nas uči i naša pravoslavna crkva - navodi je Radojičić.

Pročitajte još

On ističe da ćemo se sećati patrijarha i ceniti delo koje je za sobom ostavio, navodeći da se radovao i iščekivao svaki susret sa njim.

- Nijedan vernik nije bio uskraćen za te iste poruke, koje je patrijarh Irinej neprestano prenosio u svim javnim obraćanjima i svim susretima, bili oni sa zvaničnicima ili svojim verujućim narodom. Večna mu slava i hvala - zaključio je Radojičić.

Gojković: Bio je oslonac duhovnih vrednosti svetosavlja u izazovnim vremenima

Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković uputila je saučešće sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, ističući da je patrijarh Irinej bio oslonac duhovnih vrednosti svetosavlja u izazovnim vremenima.

Foto: Dimitrije Goll / Tanjug

Gojkovićeva je navela da je sa velikom tugom primila vest o upokojenju patrijarha Irineja i istakla da je njegov odlazak duboko pogodio SPC i čitav srpski narod, koji je u njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i ljudske snage.

- Zadužio nas je svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda. Patrijarh je snagom svoje vere, odlučnošću u njenom ispovedanju bio oslonac duhovnih vrednosti svetosavlja u izazovima vremena u kojima živimo - poručila je Gojkovićeva.

Cvijanović: Odlazak Njegove svetosti predstavlja ogorman gubitak za ceo svet

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović takođe je saučešće Svetom arhijerejskom sinodu SPC, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom pravoslavnom srpskom narodu.

Foto: Srna / RAS Srbija

- Sa dubokim žaljenjem i tugom primila sam vest o smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Odlazak Njegove svetosti predstavlja ogroman gubitak i žalost za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, ali i za celi hrišćanski svet - navela je Cvijanovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Istakla je da je patrijarh Irinej verujućem narodu i sveštenstvu i u teškim i izazovnim vremenima, pokazivao put mira, pravde i mudrosti.

Kisić Tepavčević: Ostali smo bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je u telegramu saučešća istakla da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja.

Foto: Slobodan Miljević / Tanjug

- Sa žaljenjem sam primila vest o smrti Njegove svetosti patrijarha Irineja. Izražavam duboko saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu, vernicima i svim građanima Srbije - navela je Kisić Tepavčević u telegramu saučešća.

Mali: Patrijarh je imao viziju bolje Srbije

Saučešće svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, Svetom sinodu SPC i građanima Srbije uputio je i ministar finansija Siniša Mali.

On je rekao da je imao privilegiju da poznaje patrijarha i da nekoliko puta sa njim razgovara.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

- Reč je o velikom čoveku koji je poznavao Srbiju i imao viziju bolje Srbije. Danas je dan velike tuge za našu zemlju - rekao je Mali.

Mali je naveo da je vest o smrti patrijarha primio sa najdubljim žaljenjem, jer smrt njegove svetosti predstavlja nenadoknadiv gubitak za ceo srpski narod.

Pročitajte još

- On je bio glas razuma i toliko neophodnog mira, posebno u teškim vremenima sa kojima se suočavamo. Za njega je ključ opstanka srpskog naroda bilo jedinstvo i verovao je u krajnju pobedu dobra, pobedu nad nedaćama. Verovao je u bolju Srbiju. Božja iskra kojom je zračio nikada neće biti zaboravljena - poručio je Mali.

Nedimović: Reči i dela patrijarha čuvaće naš narod

Povodom smrti patrijarha Irineja oglasio se i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

- Moje iskreno saučešće Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i narodu povodom upokojenja u Gospodu Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja. Reči i dela koja ostaju za njim čuvaće naš verni narod - naveo je Nedimović u telegramu saučešća.

Atanasković: Patrijarh je zasluzio naše poštovanje i sećanje

Ministarka privrede Anđelka Atanasković uputila je Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve, episkopima, sveštenstvu i vernicima telegram saučešća povodom smrti patrijarha Irineja.

Foto: nikola andjic / Tanjug

- Upokojenjem njegove svetosti, patrijarha Irineja, srpska crkva i njeni vernici izgubili su duhovnog vođu, koji se svojim autoritetom, mudrošću i ljubavlju snažno borio za dobrobit srpskog naroda i crkve. Zaslužio je naše trajno poštovanje i sećanje - navodi se u telegramu saučešća ministarke Atanasković.

Mirović: U našim srcima ostaće upamćen kao predan Bogu i narodu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović takođe je uputio Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

"U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, izražavam saučešće sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, koji su ostali bez svog duhovnog oca, patrijarha Irineja, uz zahvalnost zbog svega što je učinio za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu. U našim srcima ostaće upamćen kao predan Bogu i narodu", naveo je Mirović.

Foto: Blic / RAS Srbija

On je poručio da su nam danas, više nego ikad, potrebni jedinstvo, sloga i zajedništvo.

"Da u ovim teškim vremenima ostanemo dostojni svetosavskog zaveta kojem je bio odan do poslednjeg dana ovozemaljskog života“" navodi se u telegramu saučešća predsednika Mirovića.

Vulin: Zauvek je zaslužio zahvalno sećanje Srba

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin u telegramu saučešća sveštenstvu, monaštvu i vjernicima povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja istakao je da je svojim trajanjem patrijarh Irinej dokazao da među Srbima u najtežim vremenima žive najveći ljudi.

"Svojim životom nas je ujedinio i zauvek zaslužio zahvalno sećanje Srba", naveo je Vulin, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Popović: Služio je Bogu i rodu kao neumorni pregalac

Ministarka pravde Srbije Maja Popović istakla je da je sa velikim bolom i žalošću primila vijest o smrti Njegove svetosti, koji je na tronu SPC "služio Bogu i rodu kao neumorni pregalac", saopšteno je iz resornog ministarstva.

Oprostila se i Zorana Mihajlović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović oprostila se od srpskog patrijarha putem objave na društvenoj mreži Instagram.

"Počivajte u miru, Vaša svetosti", napisala je kratko Mihajlović.

Selaković: Veliki čovek i čvrst oslonac svog naroda

Na ovoj društvenoj mreži oglasio se i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

"Jutros u sedam časova is edam minuta upokojio se duhovni pastir nas pravoslavnih Srba, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej Gavrilović, veliki čovek i čvrsti oslonac našeg naroda. Patrijarh koji je završio hram Svetog Save, u kom će nas večno dočekivati. Tuga nas obuzima jer odlazi, a ponos što smo bili blagosloveni da ga poznajemo i živimo u njegovom vremenu. Neka mu Gospod podari rajsko naselje", napisao je Selaković.

Petković: Snažno je i duboko brinuo o svakom Srbinu u našoj pokrajini

I direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izrazio je saučešće povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

- Ovo je tužan trenutak za ceo pravoslavni svet i srpski rod, posebno za Srbe na Kosovu i Metohiji, kojima je patrijarh Irinej bio i podstrek i uteha i čiju je sudbinu delio i kao učenik, a kasnije kao profesor i rektor Prizrenske bogoslovije, pa sve do današnjih dana, snažno i duboko brinući o svakom Srbinu u našoj južnoj pokrajini - istakao je Petković.

Foto: kancelarija za KIM / Ustupljene fotografije

On je istakao da je patrijarh bio "čovek mira i razumevanja, a njegov duhovni put, utemeljen na trajnim hrišćanskim vrlinama, obeležen mudrošću i blagošću, ostaće večno upamćen i poštovan".

- Decenija koju je patrijarh Irinej proveo na Pećkom tronu ostaće duboko urezana u pamćenju srpskog naroda. Neka bi dao Bog da nam, u trenucima neizmerne žalosti za upokojenim patrijarhom, njegov život, oličen u blagorodnom i samopožrtvovanom služenju crkvi i narodu, budu uteha i nadahnuće da naše napore usmerimo na očuvanje ljubavi i mira, svuda gde nas ima, a posebno na našem stradalnom Kosovu i Metohiji - zaključio je Petković.

Palma: Bio je poštovan i od poglavara drugih vera

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma sa tugom konstatuje da je otišao duhovni otac srpskog pravoslavnog naroda i, kako kaže, ne samo srpskog, već pravoslavnog naroda širom sveta.

Foto: V. Živojinović / RAS Srbija

- Bio je poštovan i od poglavara drugih vera, ne samo u Srbiji, već u čitavom svetu. Pamtićemo ga po dobroti, po mudrim savetima. Bila mi je čast što sam ga poznavao i još veća je bol što naš duhovni otac više nije među nama - naveo je Dragan Marković Palma.

Milićević: Patrijarh je uvek bio uz svoj narod

Predsednik poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević ističe da je preminuli patrijarh uvek bio uz svoj narod, tamo gde je bilo teško.

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

- Nije se štedeo u borbi za naše korene i svetinje na Kosovu i Metohiji, prepoznavao je težinu trenutka za srpsko pravoslavlje i neprekidno se borio za jačanje ugleda i položaja SPC - istakao je Milićević.

Saučešće izjavio i DSS

Demokratska stranka Srbije navodi da je SPC koja je, kaže, za srpski narod mnogo više od verske organizacije, ostala bez prvog među svojim arhijerejima u vremenima koja nisu laka i ocenjuje da je odlazak partijarha Irineja udarac, ne samo za crkvu, već za ceo srpski narod.

Šešelj: Uspomena na patrijarha treba da bude podstrek za jedinstvo srpskog naroda

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj poručuje da uspomena na patrajarha Irineja treba da bude podstrek za jedinstvo srpskog naroda i za očuvanje srpskog nacionalnog bića na teritoriji cele Srbije.

Foto: Marko Đoković / RAS Srbija

Šešelj je izrazio najiskrenije saučešće i podsetio da je patrijarh Irinej život posvetio crkvi i narodu i borbi za srpske nacionalne interese i jedinstvo srpskog naroda.

Oglasile se Dveri, POKS i SSP

Srpski pokret Dveri ističe da su sa tugom primili vest o smrti patrijarha, koji je nedavno obeležio 60 godina u monaštvu, 45 godina episkopske službe i 10 godina na tronu srpskih patrijaraha i posebno ističu njegovu borbu za KiM u sastavu Srbije.

POKS uz izraze duboke žalosti ukazuje da smrt partijarha predstavlja veliki gubitak za crkvu i državu, ali i za celokupno srpstvo, u matici, ali i svuda u svetu, uz poruku da je danas, kao nikada do sada, neophodna sabornost i zajedništvo za očuvanje srpskih svetinja i SPC.

Pročitajte još

Stranka slobode i pravde (SSP) izražila je saučešće Sinodu i Saboru Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom smrti patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao i Stranka moderne Srbije koja ukazuje da nedavne smrti u vrhu SPC, kao i mnogobrojne druge smrti izazvane korona virusom ne ostavljaju građane ravnodušnim.

Saučešće izjavio i Sem Fabrici

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici uputio je saučešće pravoslavnim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

- Celokupnoj pravoslavnoj zajednici u Srbiji u svoje lično ime i u ime EU želim da izrazim najiskrenije saučešće zbog smrti patrijarha Irineja - rekao je Fabrici novinarima u Beogradu.