20. novembar  2020. 09.42  →  18.15 | Izvor: Tanjug, FoNet

Saučešća povodom smrti patrijarha Irineja

BEOGRAD -

Naš patrijarh Irinej ostaće upamćen kao veliki trudbenik i borac za Crkvu, krunu i naš narod i kao takav, zauvek će ostati u našim srcima, poručio je danas Aleksandar Karađorđević, koji dodaje da su on i njegova supruga sa velikom tugom primili vest da je poglavar Srpske pravoslavne crkve umro.

Kao pravoslavni hrišćanin, bio sam duboko dirnut njegovom verom, njegovom ljubavlju prema svima i mudrim, očinskim savetima koje mi je davao, navodi se u izjavi Karađorđevića.

Drašković: Patrijarh Irinej - tihi i neumorni neimar

Predsednik SPO Vuk Drašković poručio je danas da se patrijarh srpski Irinej preselio u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda kao tihi i neumorni neimar koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save.

"Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju. Vječnaja pamjat", naveo je Drašković u izjavi dostavljenoj medijima.

Šešelj: Saučešće Sinodu

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj uputio je danas saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

"Neka mu Bog podari rajski blagoslov u carstvu nebeskom i neka mu bude laka sveta srpska zemlja", navodi se u pisanoj izjavi Šešelja.

"Uspomena na Irineja neka bude podstrek za jedinstvo srpskog naroda u svim srpskim zemljama i za očuvanje srpskog nacionalnog bića na celoj teritoriji Srbije, za šta se Irinej nesebično zalagao i za šta se molio", navodi se u saučešću.

Gujon se oprostio od patrijarha Irineja

Francuski humanitarac Arno Gujon oprostio se danas od preminulog patrijarha Irineja.

Gujon je na društvenim mrežama napisao da je imao čast da upozna patrijarha SPC i da "od njegovih ruku'" bude odlikovan najvišim crkvenim odlikovanjem - Ordenom Svetog Save prvog stepena.

"Nikad neću zaboraviti njegove tople reči i trenutak kad mi je rekao "dragi prijatelju, brate Arno"... Napustio nas je danas prijatelj, brat, Otac, Patrijarh Srpski Irinej, koji je ceo život služio Bogu, Crkvi i ljudima. Počivajte u miru Vaša Svetosti", napisao je Gujon uz fotografiju sa patrijarhom Irinejom sa dodele Ordena Svetog Save.

Savez jevrejskih opština Srbije izjavio saučešće

Savez jevrejskih opština Srbije izjavio je danas saučešće arhijerejima, sveštenstvu, monasima, monahinjama i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti patrijarha Irineja.

"Vaš bol je i naš bol, vaš gubitak je i naš gubitak. Gospod je njegovo nasleđe i neka mu duša bude svezana u Svežnju Života", navedeno je u telegramu koji su potpisali rabin Isak Asiel i predsednik Saveza jevrejskih opština Robert Sabadoš.

U telegramu se navodi i da su sa bolom u duši primili vest o smrti Njegove svetosti dragog patrijarha Irineja.

"Mudar, strpljiv i blag je bio patrijarh naš Irinej. Uvek spreman da sasluša i posavetuje, pomiri i ka dobru i Bogu usmeri jer ''u tami sjaje videlo pravednicima od dobroga, milostivoga i pravednoga''", navedeno je u telegramu.

Godfri o Irineju: Bio je nadahnuće nebrojenim poklonicima

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godrfi izjavio je saučešće i duboko žalenje zbog smrti partrijarha Irineja.

"U ime Sjedinjenih Američkih Država izjavljujem iskreno saučešće i duboko žaljenje zbog upokojenja patrijarha Irineja", napisao je Godfri na svom Tviter nalogu.

Kako je naveo, patrijarh Irinej je svojom predanošću veri, crkvi i njenim vernicima bio nadahnuće nebrojenim poklonicima.

"Pokoj mu duši i neka počiva u miru Božijem", zaključuje se u objavi američkog ambasadora u Srbiji.

Saučešće predsednika SANU povodom smrti patrijarha Irineja

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir S. Kostić izrazio je danas saučešće povodom smrti patrijarha Srpske pravposlavne crkve (SPC) Irineja.

“U istina retkim susretima oko zajedničkih poslova, bila je upečatljiva njegova lakoća komuniciranja i izvesna dostojanstvena neposrednost”, naveo je Kostić,dodajući da je samo povremeno patrijarh Irinej nagoveštavao težinu tereta koji mu je bio na plećima.

“Obzirom da je bio višedecenijski episkop u kraju iz koga potiče i moja porodica, posebno mi je imponovalo poznavanje svakog sela, zaseoka, crkvišta, pa i ljudi, za mene je to bio znak da nije u pitanju slučajnost kada se kretao stazama svog života i pozvanja", naveo je predsednik SANU.

Čen Bo izrazila saučešće

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo danas je izrazila saučešće povodom smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja i ocenila da je "srpski narod izgubio veličanstvenog čoveka u ovoj teškoj godini".

"Izražavam duboko saučešće SPC, vernicima i svim građanima Srbije. Neka počiva u miru", napisala je ambasadorka na svom tviter nalogu.

Saučešće Fabricija povodom smrti patrijarha

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici uputio je saučešće pravoslavnim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja.

"Celokupnoj pravoslavnoj zajednici u Srbiji u svoje lično ime i u ime EU želim da izrazim najiskrenije saučešća zbog smrti patrijarha Irineja", rekao je Fabrici novinarima u Beogradu.

Srbi iz Slovenije: Izgubili smo još jednog velikog duhovnog pastira

Savez Srba Slovenije izrazio je danas najiskrenije saučešće Sinodu, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima SPC povodom tragične vesti o smrti patrijarha Irineja.

“Kao narod, izgubili smo još jednog velikog duhovnog pastira koji je svojom nepokolebljivom verom u Hrista mudro, smireno i promišljeno predvodio srpsku Crkvu i srpski rod u tmurnim vremenima 21. veka,” kaže se u saučešću Saveza Srba iz Slovenije objavljenom na Fejsbuku.

Savez ističe da je patrijarh Irinej svojim delima “svedočio Hrista, postajući tako dostojan naslednik Svetoga Save i blaženopočivšeg patrijarha Pavla”.

Starešina Ruske pravoslavne crkve se oprostio od patrijarha

Starešina Ruske pravoslavne crkve u Beogradu Vitalij Tarasjev s tugom se oprostio od svog velikog prijatelja patrijarha Irineja i uputio reči utehe i podrške srpskom narodu na Kosovu.

"Šta reći sem da saosećamo i tugujemo kao da nam je otišao najmiliji i najrođeniji", rekao je otac Tarasjev za Kosovo Onlajn.

On je dodao da se moli da Bog podari duhovnu mudrost i duhovnu čvrstinu u ovom teškom vremenu u kom smo izgubili dve velike ličnosti u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, patrijarha Irineja, a prethodno i mitropolita Amfilohija.

Tarasjev je uputio i poruku srpskom narodu i vernicima na Kosovu, kako da prebrode gubitak svog duhovnika.

"Uvek se molite Bogu, jer Gospod ne dopušta iskušenja jača nego što možemo da izdržimo. Treba da budemo istrajni i iskreni u molitvi kao što su to činili i naši čestiti preci i na taj način ćemo ispuniti i amanet njegove svetosti patrijarha Irineja", poručio je Vitalij Tarasjev.

Saučešće Borisova Vučiću i Brnabić za srpskog patrijarha

Predsednik Vlade Bugarske Bojko Borisov uputio je saučešće predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskoj premijerki Ani Brnabić povodom smrti srpskog patrijarha Irineja.

"Taj tužni događaj je veliki gubitak ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu već i za sav srpski narod“, naveo je premijer Borisov.

On je istakao doprinos srpskog patrijarha Irineja jačanju saradnje među različitim veroispovestima u regionu, kako bi živeli u miru i blagostanju.

"On će ostati i u našem sećanju kao uvažavani visoki duhovnik“, dodao je bugarski premijer Bojko Borisov.

Saučešće Udruženja Srba iz Hrvatske

Udruženje Srba iz Hrvatske uputilo je danas saučešće jerejima, arhijerejima i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, kao i čitavom srpskom narodu povodom smrti patrijarha Irineja.

Generalni sekretar Udruženja Milojko Budimir poručuje da su oni zahvalni na savetima i brizi koju je patrijarh Irinej pokazivao za izbegle, prognane i raseljene iz Hrvatske, kao i sa KiM.

"To nam je davalo dodatnu snagu da se sa još više entuzijazma i vere uhvatimo u koštac sa brojnim problemima koji još uvek muče izbegličku populaciju, a posebno Srbe koji su izbegli ili prognani iz Hrvatske", rekao je Budimir.

On je dodao da će ostati upamćene reči da će doći dan kada će pobediti istina i biti ispravljena nepravda koja je učinjena srpskom narodu iz Hrvatske, BiH i sa KiM i kada će moći da se vrate na svoja napuštena ognjišta.

Nekanonska MPC-OA uputila telegram saučešća

Poglavar nekanonske Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije Stefan uputio je telegram saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi zbog smrti patrijarha Irineja u kojoj se navodi da makedonski pravoslavni narod izražava saučešće svima onima koji tuguju zbog upokojenja srpskog patrijarha.

Poglavar MPC-OA između ostalog u telegramu navodi da su ovo teški trenuci za srpsku Crkvu i narod.

"Dozvolite mi da u svoje, ali i u ime Svetog arhijerejskog sinoda, sveštenstva, monaštva i svih vernika MPC-OA da izrazim iskreno saučešće zbog upokojenja patrijarha Irineja", navodi se u telegramu, prenosi portal Plusinfo.

Kako se dodaje, Irinej je dostojanstveno i smireno nosio svoj patrijarški krst i trudio se da bude dostojanstven naslednik svojih prethodnika.

Kavazović uputio saučešće SPC povodom smrti patrijarha

Povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović uputio je pismo saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"U svoje ime i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upućujem vam izraze svoga saučešća," navodi se u pismu reisu-l-uleme Kavazovića koje je objavio portal islamskazajednica.ba .

U Budvi u ponedeljak Dan žalosti

Opština Budva proglasila je ponedeljak, 23. novembar Danom žalosti zbog smrti patrijarha SPC Irineja.

Dan žalosti je proglasio predsednik Opštine Budva Marko Carević, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Mandić: Odlazak patrijarha kao gubitak najbližeg

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera crnogorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić, uz saučešću SPC povodom smrti patrijarha Irineja, kaže da je tu vest primio kao o gubitku najbližeg.

Mandić kaže da je patrijarh bio nepokolebljivi branilac vere pravoslavne, brižni pastir i predvodnik, veliki čovek i Srbin.

Smrću je, dodao je, odložio svoje preteško ovozemaljsko breme i, kako je naveo, "pohrlio u susret onome kome je posvetio čitav svoj život".

Istakao je i da je bila čast i privilegija hodati ljudskim i duhovnim pravcem koji je on trasirao.

"Njegov blagoslov i podrška u trenutku kada se činilo da je sve potonulo i izgubljeno bili su nam podstrek za odlučan otpor progonu i ponižavanju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", naveo je Mandić, preneo je podgorički portal IN4S.

Često osporavan od onih kojima je smetala njegova sabornost, on je, navodi Mandić, blagosiljajući svoje neprijatelje, bez odmora i umora radio na učvršćivanju jedinstva Crkve i odbrani nacionalnog i duhovnog identiteta i jedinstva srpskog naroda.

"Bdeo je nad najvećom ranom srpskog naroda ovoga veka - Kosovom, ni za trenutak ne zaboravljajući ni sve ostale srpske duhovne enklave od Australije, Afrike i obe Amerike. Istorija će zabeležiti da je za njegovog života završena najveća srpska bogomolja - Hram Svetoga Save", naveo je Mandić.

Ljubljanski nadbiskup: Irinej je bio prijatelj Slovenaca

Ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore izrazio je danas saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi zbog smrti patrijarha Irineja, saopštila je Slovenačka biskupska konferencija.

U pismu saučešća mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, nadbiskup Zore je naglasio da je Irinej uvek bio pun poštovana i da je težio dijalogu među hrišćanima, prenosi slovenačka agencija STA.

"Irinej je bio prijatelj Slovenaca, koji je gradio otvoren dijalog prihvatanja i mostove između slovenačke i srpske nacije", napisao je Zore.

Varhelji: Neka počiva u miru

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji uputio je danas saučešće "narodu u Srbiji, koji je u žalosti zbog smrti patrijarha Irineja".

"Moje saučešće narodu u Srbiji, koji je u žalosti zbog smrti patrijarha Irineja. Neka počiva u miru", napisao je Varhelji na Tviteru.

Hrvatski biskupi uputili saučešće SPC

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) izrazila je saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti patrijarha Irineja.

Predsednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, izrazio je, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu HBK, hrišćansko saučešće i molitvenu solidarnost Svetom sinodu, svim mitropolitima i episkopima SPC-a, sveštenstvu, monasima i monahinjama i svim vernicima Srpske pravoslavne Crkve.

Tim povodom nadbiskup Puljić se prisetio i svog susreta s patrijarhom Irinejom 18. avgusta 2015. godine u Zadru i Irinejevog govora u zadarskoj katedrali kada je rekao da mu je drago što je Gospod dao priliku da poseti taj drevni hrišćanski grad koji je imao priliku da dočeka i apostola Pavla.

"Ovaj grad i ovaj divni hram obilno nas podsećaju na naše zajedničko vreme, kada je bila jedna hrišćanska Crkva. To vreme nije bilo kratko i nije bilo toliko daleko od našeg vremena. Bilo je to vreme kojem se Gospod radovao", rekao je srpski patrijarh u Zadru.

Patrijarh je, piše Puljić, tada rekao i da veruje, da, ako mi budemo radili da se to vreme povrati, obradovaćemo našeg zajedničkog Gospoda, naše svete ugodnike, među kojima je i Sveta Anastazija Rimljanka.

"Imamo puno zajedničkog i pored izvesnih razlika. Ali puno je više onoga što nas sjedinjuje, zbližava i čini da budemo jedni - ako ne zajedno, barem jedni pored drugih. Bilo je vreme koje bih rekao da se ne ponovi, kada smo činili nešto što ne priliči hrišćanskom imenu. Kada se čovek udalji od Boga, onda je sve moguće", rekao je tada patrijarh Irinej u zadarskoj katedrali i pozvao na molitvu da to vreme bude daleko od nas i da se nikad ne ponovi.

Đukanović uputio saučešće povodom smrti partijarha Irineja

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je povodom smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja. Upućujem izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima SPC. Molim vas da moja saosjećanja prenesete i njegovim najbliži", poručio je crnogorski predsednik.

 

Srodne vesti

Broj komentara: 1

Vjeko5  20. 11. 2020. | 19:13
Dočekao je ostvarenje vekovnog sna Srba završetak izgradnje Hrama Svetog