Jan Matušek i Vladimir Jovović (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)
Jan Matušek i Vladimir Jovović (©Shutterstock, ©AFP, ©Reuters)

Jedna planina, jedna reka, dva kluba - Podještedski derbi

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.11.20. | 11:04

Liberec i Jablonec gaje veliko lokalno rivalstvo, uprkos tome što postoji 26 godina

Jedna planina - Ješted. Jedna reka - Nisa. Dva kluba - Liberec i Jablonec. Dva mesta na severu Češke koja povezuje tramvajska linija gaje ne tako dugo, ali strastveno rivalstvo. U zemlji piva i hokeja poznato kao Podještedski derbi.

Vruća atmosfera, žestoki okršaji... Derbi Podješteda između plavo i zeleno-belih jedna je od pomno gledanih utakmica. Na stadionu na Nisi večeras je, u okviru 8. kola šampionata, na programu 55. međusobni ligaški dvoboj rivala iz susednih gradova. Prošlo je 26 godina od prvog, a u dosadašnjim duelima uspešniji je bio Slovan sa 26 pobeda, naspram 13 Jabloneca.

Izabrane vesti

Tradicionalnu uvertiru pred vikend duele upriličiće, dakle, prestižni duel. Slovan je u situaciji da već može da računa na većinu igrača koji su se pre reprezentativne pauze razboleli od korona virusa i nada se da bi mogao da produži povoljan domaći bilans u derbiju. Sa druge strane, Jablonec bi želeo da sanira prethodni iznenađujući poraz od Brna, a na klupi će imati trenera Petra Radu, koji se izlečio od Covid-19.

Ekipa Libereca pobedila je u poslednja dva kola i na petom je mestu na tabeli, sa tri boda više od devetoplasiranog Jabloneca. Veći deo Slovanovog osoblja pre pauze kuburio je sa globalnom pošasti, ali je i pored toga poslednji put uspeo da pobedi u Teplicama.

"Većina igrača već ima negativne rezultate. Pauza nam je dobro došla. Ne zato što je neko bio veoma bolestan, ali oni koji su bili pozitivni morali su da budu van tima. Sad ponovo imamo ekipu na okupu. Praktično ceo naš tim je oboleo, ali dobra stvar je što je većina igrača imala asimptomatski tok ili blagu prehladu", istakao je trener Pavel Hotfih.

Liberec je izgubio samo jednu od poslednjih šest međusobnih prvenstvenih utakmica sa Jablonecom, a zanimljiv je podatak da je do sada doživeo samo jedan poraz kod kuće od zeleno-belih. Bilo je to u novembru 2014. Za razliku od protivnika, Slovan je okupiran i evropskim obavezama, i već je odigrao tri meča grupne faze Lige Evrope. Istina, nije se proslavio, pošto je posle pobede nad Gentom doživeo brodolom u Beogradu protiv Crvene zvezda (1:5), a potom i u Zinhshajmu od Hofenhajma (0:5).

Jablonec nije slavio na dva prethodna meča. Tokom poslednjeg domaćeg poraza od Brna (0:1), glavni trener Rada i njegovi pomoćnici nisu mogli da vode ekipu sa klupe zbog bolesti.

"Gledao sam utakmicu kod kuće u karantinu, nije bilo prijatno. Pored toga, učinak s naše strane bio je veoma loš. Već smo to rekli igračima. Sada moramo drugačije da pristupimo meču i imamo priliku da to popravimo, čak iako je pred nama težak derbi", rekao je Rada.

Bitka za Ješted je uvek izuzetno uzbudljiva i uravnotežena, što potvrđuju i poslednji međusobni dueli. Četiri od prethodnih šest duela završena su podelom bodova, druga dva su odlučena golom u korist jednog ili drugog tima.

ČEŠKA 1 - 8. KOLO

Petak

18.45: (2,25) Liberec (3,25) Jablonec (3,30)

Subota

14.00: (1,68) Mlada Boleslav (3,70) Pardubice (5,30)

16.00: (1,90) Bohemijans (3,50) Teplice (4,10)

16.00: (2,15) Sigma (3,30) Karvina (3,50)

18.30: (14,0) Opava (6,75) Slavija (1,20)

Nedelja

14.00: (1,50) Brno (4,30) Pribram (6,50)

16.00: (6,00) Zlin (4,00) Plzenj (1,57)

18.30: (1,20) Sparta Prag (7,25) Češke Buđejovice (12,0)

Odloženo

Ostrava - Slovačko

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Češka 1JablonecSlovan Liberec

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara