Povelja kralja Luja XIV stigla u Srbiju

U Srbiju je stigla originalna povelja francuskog kralja Luja XIV.
Dokument "Velikog Luja", čija je vladavina od 72 godine najduža u evropskoj tradiciji, nabavljena je za Zbirku "Dinastije Burbona" koju formira Udruženje "Adligat", prenosi RTS.
 
Povelja je ispisana na pergamentu 1672. godine i predstavlja pravni dokument sa potpisom kralja i zlatnim pečatom. Bila je deo zbirke književnika, istoričara umetnosti i politikologa Andrea Marloa, inače deset godina ministra kulture za vreme Šarla de Gola. Njena autentičnost potvrđena je u Americi gde je kupljena na aukciji.
 
"Srbija je zemlja koja stalno iznenađuje. Tome u prilog ide i poziv da dođem u 'Srpsku kuću' Muzeja koja poseduje veliku kolekciju francuskih knjiga i dokumenata i učvršćuje veze Srbije i Francuske u kulturi. Izuzetno mi je drago što imamo priliku da ovde vidimo dokument kralja Luja XIV koji je u francuskoj istoriji zapamćen kao veliki vladar i kojeg na neki način možemo uporediti sa carem Dušanom", naglašava Žan-Luj Falkoni, ambasador Francuske u Srbiji.
 
Da povelja dođe u Srbiju pomogli su francuski i srpski poštovaoci umetnosti i kulture.
 
"To je misija koja nije za jednu generaciju, već višegeneracijska. Jako je važno da je Republika Srbija prepoznala i da prepoznaje ovakve projekte i ovakve misije", smatra Vuk Mirčetić, član Odbora za kulturu Skupštine Republike Srbije.
 
Udruženje "Adligat" je za formiranje zbirke dokumenata francuskih kraljeva i vladara angažovalo mrežu svojih članova i antikvara u svetu.
 
"Naš cilj kao Udruženja je da predstavimo veze između Srbije i Francuske, između Srbije zapravo, i cele Evrope. Cilj nam je da nabavimo sve potpise, dakle originalna dokumenta sa originalnim potpisima svih Lujeva, od Luja X do Luja XVIII, a zatim da to i proširimo na sve francuske vladare od Luja X do današnjih dana", navodi Viktor Lazić, predsednik Udruženja "Adligat".
 
Početkom ove godine stigla je povelja Napoleona I, a na putu ka Srbiji je dokument Luja XV.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.