Najnovije vesti
Vesti Svet
"PITANJA OKO IDENTITETA JE CRVENA LINIJA" Makedoski premijer Zaev: Bugarski veto izazvao VELIKU GORČINU

"PITANJA OKO IDENTITETA JE CRVENA LINIJA" Makedoski premijer Zaev: Bugarski veto izazvao VELIKU GORČINU

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je bugarska blokada početka pristupnih pregovora Skoplja sa Evropskom unijom izazvala veliku gorčinu u zemlji i da je istočni sused doneo neprijatno iznenađenje, prenosi Plusinfo.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Zoran Zaev Foto: Anadolu Agency / RAS Srbija
Zoran Zaev

- Kreiran je veliki gnev između bratskih naroda koji žive sa jedne i druge strane granice -rekao je Zaev za Frans pres i dodao da je ipak uveren da je moguć korak napred, prenosi Plus inro.

On je naglasio da je problem u celosti apsurdan, uz konstataciju da je svako pitanje oko makedonskog identiteta crvena linija.

- Pokazali smo koliko verujemo u evropskim vrednostima - kazao je Zaev aludirajući na Prespanski sporazum sa Grčkom i promenu ustavnog imena Makedonije, i "sada kada je Evropa trebala da pokaže svoje evropske vrednosti, oni nisu bili tamo".

Pročitajte još

Kako je naveo, bugarska blokada na san Severne Makedonije za ulaz u EU je suprotno vrednostima bloka i izazvala je veliku gorčinu u toj zemlji.

- Svako pitanje oko makedonskog identiteta je crvena linija. To je pitanje samoopredeljenja koje je u srcu evropskog projekta - naglasio je Zaev.

Sofija je prošle nedelje blokirala početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom zbog, kako su rekli bugarski vlasti, neispunjavanja Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji potpisan 1. avgusta 2017. godine između Bugarske i Severne Makedonije.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva navela je da Severna Makedonija još nije spremna da prihvati realnost.

Sofija zahteva od Skoplje da prihvati da su makedonski jezik i nacija nastali 1944. godine tokom, kako navode, komunističke Jugoslavije, te da vlasti u Skoplju zahtevaju i prava za makedonsku manjinu za koju Bugari kažu da ne postoji.