BLIZU, A DALEKO OD AUTO-PUTA: Krak do Jakova, deo važne saobraćajnice Surčin-Obrenovac, nije urađen

Š. MAROVIĆ

23. 11. 2020. u 08:43

PRIKLjUČENjE stanovnika Jakova, ali i više od 50.000 žitelja donjeg Srema na auto-put "Miloš Veliki" neće se dogoditi do kraja ove godine. Iako je trebalo da počne u februaru, u isto vreme kad i deo puta koji povezije Novi Beograd i Surčinsku petlju, izgradnja tog pravca, ali i priključaka ukupne dužine manje od dva kilometra, neće krenuti pre proleća 2021. godine.

БЛИЗУ, А ДАЛЕКО ОД АУТО-ПУТА: Крак до Јакова, део важне саобраћајнице Сурчин-Обреновац, није урађен

Deonica koja bi trebalo da se izgradi / Foto FO Surčin

Zbog nepostojanja ovog bitnog kraka moderne saobraćajnice, na izlazu iz Vojvođanske ulice i uključenju na Surčinski put gotovo svakodnevno se stvaraju ogromne gužve. Nekada je za prolaz prvih semafora na ovom putnom pravcu potrebno biti strpljiv više od pola sata, posebno u jutarnjem i popodnevnom špicu. Meštani Petrovčića, kao i Kupinova, Deča i Karlovčića, koji su, inače, u opštini Pećinci, prolaze kroz Surčin i stvara se velika gužva, ali i zagađenje, koje bi izgradnjom priključenja u Jakovu bilo prošlost.

Pri izradi glavnog projekta nije bilo planirano nijedno uključenje na krak auto-puta "Miloš Veliki", ali je na insistiranje Surčinaca, posebno predsednika ove lokalne samouprave Stevana Šuše, ono naknadno ucrtano i odobrena je izrada planske dokumentacije.

- Urbanistički projekat prošao je komisiju i usvojen je, što je bitan preduslov da se ovaj posao koji je od kapitalnog značaja za opštinu realizuje - ističe za "Novosti" Šuša. - Sada treba da se radi projekat za izvođenje, a te tehničke dokumente treba da urade kineske firme kojima će posao biti poveren ili da daju nekoj od projektantskih kuća da se pozabavi time.

Planirano je da radovi u Jakovu krenu paralelno sa uređenjem dela auto-puta dužine 7,9 kilometara, od Surčinske petlje do novobeogradskih ulica Vojvođanske i Jurija Gagarina, ali je i ta investicija zasada na dugom štapu. Vrednost tih radova procenjuje se na oko 70,5 miliona evra, ali nije precizirano da li i priključak u Jakovu ulazi u tu cifru.

Novosti

- Ovde još uvek nije završena ni eksproprijacija zemljišta, mada to ne bi trebalo da predstavlja problem - uverava prvi čovek Surčina. - Jedan deo placeva pripada PKB, veći opštini, a svega manje od hektar je u vlasništvu privatnih lica. Neimari su već na delu na kom će se raditi priključci dovezli pesak, kako bi, kada se postigne dogovor, oni krenuli što je pre moguće. Sačinili smo dopis hitan sastanak, koji bi trebalo da se održi do kraja meseca. Tu ćemo, nadam se, dobiti preciznije podatke o početku izgradnje, za koju je potrebno, prema procenama, oko tri meseca.

Prema njegovim rečima, najlakše bi bilo da je paralelno sa izgradnjom deonice auto-puta od Surčina do Obrenovca urađen i ovaj put ka Jakovu, za koji se lokalna samouprava bori više od pet godina.

PRIORITET

NA teritoriji opštine Surčin u toku su radovi u nekoliko ulica, ali i izgradnji trotoara u Grobljanskoj ulici i naselju Dobanovci. Glavni posao trenutno se odvija na rekonstrukciji 7,3 kilometra državnog puta od Boljevaca do Obrenovačkog mosta. Da bi sve saobraćajnice na teritoriji ove lokalne samouprave dobile asfaltnu podlogu potrebno je još najmanje dve godine intenzivnih radova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)