Нови успех Позоришта младих: Гран-при и у Крагујевцу

НОВИ САД: Позориште младих поново је тријумфовало с представом „На вуковом трагу“, овог пута на управо завршеном 22. Међународном луткарском фестивалу „Златна искра“, који је одржан од 18. до 20. новембра у Крагујевцу.
p
Фото: pozoristemladih.co.rs

Ова представа освојила је Гран-при фестивала, а такође је награђена и режија Јакуба Максимова, док је ансамбл ове представе добио награду за колективну анимацију.

Ансамбл ове представе, рађене по роману “Зов дивљине” Џека Лондона, која је исти успех постигла и пре месец дана на 19. Међународном фестивалу позоришта за децу у Бањалуци, чине Саша Латиновић, Алекса Илић, Јелица Глигорин, Неда Даниловић, Слободан Нинковић, Славица Вучетић и Дејан Шарковић.

Прецизна режија, фантастичне глумачке и аниматорске креације, уз прегршт аудио визуелних елемената са ликовно изузетним и функционалним луткама у сведеном а опет функционалном сценском простору за игру у посматрачу изазива ерупцију најразличитијих емоција, навео је жири крагујевачког фестивала у образложењу, додајући да “убедљивим, савременим приступом, редитељ Максимов вешто комбинује елементе епохе коју роман нуди  претаче их у нова, често алтернативна, сценска решења, притом остајући доследан свом специфичном редитељском рукопису.

Жири у саставу: Емилија Мрдаковић, председница, Дејан Гоцић, и Петар Лукић, једногласно је донео ове, и све остале одлуке. За глумачко остварење наградили су Асју Кахримановић Бабник, за улогу девојчице у представи ,,Негде другде”, у режији Тина Грабнара, и извођењу Лутковног гледалишча из Љубљане, као и Доминика Мигача, за улогу у представи ,,Префаб” Мир. Театра и компаније Плата из Прага.

Поменута представа ,,Негде другде” Лутковног гледалишча из Љубљане добила је награду за визуелни идентитет, док је Специјалну награду за упечатљив ауторски израз освојила  представа ,,Префаб” Мир. Театра и компаније Плата из Прага. Алена Павловић награђена је за креацију лутака у представи ,,Бајка о изгубљеном времену”, у режији Тамаре Кучиновић, и извођењу Позоришта лутака из Мостара.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести