U Poljskoj 15.002 novozaražena, najmanje od oktobra 1Foto: EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

U Poljskoj su u poslednja 24 časa registrovana 15.002 novozaražena korona virusom korona a broj preminulih se juče prepolovio na 156, saopštilo je najnovije podatke Ministarstvo zdravlja.

Od početka pandemije umrlo je 13.774 osoba, a od 38 miliona stanovnika koliko ima Poljska zarazilo se njih 876.333.

Trenutno je 423.691 aktivan slučaj, hospitalizovano je 22.234 od kojih je u teškom stanju na respiratorima 2.149 osoba, a poljske bolnice imaju ukupno na raspolaganju 3.116 respiratora.

U karantinu je 362.959 osoba a pod sanitarno-epidemiološkim nadzorom 21.290.

U poslednjih nedelju dana prosek novozaraženih je 53,32 na 100.000 stanovnika a prema epidemiološkom planu poljske vlade nacionalni karantin i zatvaranje proglašava se kada taj prosek tokom sedam dana pređe 70.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki predstavio je u subotu tzv. Plan 100 dana solidarnosti u borbi sa KOVID-19 i tri varijante pooštravanja mera u zavisnosti od epidemiološke situacije tokom naredna tri meseca, pošto su se i privreda i gradjani žalili da se mere donose iznenada, iz dana u dan i bez jasnog plana i obrazloženja.

Od 28. novembra do 27. decembra važi tzv. etapa odgovornosti kada će biti ponovo otvoreni tržni centri ali uz stroge sanitarne mere, a od 28. decembra u tzv. etapi stabilizacije Poljska bi ponovo bila podeljena prema KOVID-19 semaforu na zelene najmanje rizične, narandžaste i crvene najrizičnije regione u kojima se razliku sanitarne mere.

Poljski djaci će se vratiti u škole 18. januara, pošto predstoje božnićni i novogodišnji praznici a svi djaci će vanredno ići na zimski raspust od 4. do 17. januara ali će ostati kod kuće jer je vlada zabranila organizovano zimovanje dece a hoteli i pansioni ne rade sve do 18. januara, potvrdio je danas ministar zdravlja Adam Njeđelski.

Premijer Mateuš Moravjecki apelovao je na Poljake da ovaj Božić provedu u najužem porodočinom krugu a vlada priprema meru na osnovu koje za vreme praznika u kućama neće smeti da se okupi više od petoro ljudi, ne računajući one koji tu stanuju.

Vlada takođe namerava da spreči praznična putovanja i zimovanja i u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari