1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Masovno ubijanje vizona na farmama u Evropi

23. novembar 2020.

Nekoliko evropskih zemalja prijavilo je slučajeve zaraze korona virusom na farmama vizona i naredilo ubijanje tih životinja koje se gaje zbog dragocenog krzna - nerca.

https://p.dw.com/p/3liga
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/picture alliance

Italijansko Ministarstvo zdravlja najavilo je danas (23.11.) mere predostrožnosti za slučaj infekcije koronom na farmama vizona. Ministar zdravlja Roberto Speranca je potpisao propis na osnovu kojeg je u svakom trenutku moguć prestanak rada farmi vizona do februara 2021. odnosno do nove procene epidemiološke situacije, kako je ministarstvo saopštilo.

Shodno tome, u slučaju sumnje na koronu, nadležne vlasti mogu da konfiskuju sve na farmi vizona - životinje, vozila i kompletnu opremu. Životnje bi bile ubijene direkno, na licu mesta.

Iako u Italiji, u poređenju sa drugim evropskim zemljama, ima malo farmi nerca, ta zemlja je odlučila da u potpunosti sledi „princip opreza", saopšteno je iz ministarstva.

Francuska i Irska

U Francuskoj je u nedelju (22.11) otkriven prvi slučaj zaraze korona virusom u farmi vizona u centralnom delu zemlje, saopštile su vlasti.

Mrtvi vizoni
Mrtvi vizoniFoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/REUTERS

„Naloženo je ubijanje svih 1.000 životinja koje su ostale na farmi kao i uništavanje proizvoda od vizona", navodi se u zajedničkom saopštenju nekoliko francuskih ministarstava.

Dodaje se da je od ukupno četiri farme vizona u Francuskoj, jedna pošteđena od virusa, dok se u ostalim sprovode analize čiji će rezultati biti gotovi naredne nedelje.

Irska vlada saopštila je prošle sedmice da predviđa da ubije uzgajene vizone.

Ministarstvo zdavlja smatra da nastavak gajenja vizona predstavlja rizik pojave dodatnih mutacija virusa vezanih za te životinje, rekao je portparol ministarstva poljoprivrede u saopštenju, iako još nije zabeležen ni jedan slučaj pozitivan na virus kod vizona u Irskoj. Prema irskim medijima Irska ima tri farme za uzgoj vizona gde ima oko 100.000 životinja.

Za sada nema informacija o tome da li se i vizoni na slobodi inficiraju koronom
Za sada nema informacija o tome da li se i vizoni na slobodi inficiraju koronomFoto: picture-alliance/dpa/P. Pleul

Vizoni koji se uzgajaju na farmama, zbog širenja zaraze ubijani su i u Holandiji Španiji, Švedskoj i Grčkoj.

Protesti u Danskoj

Sve je počelo u Danska koja je (bila) najveći izvoznik nerca, krzna vizona, na svetu, sa svojih 1.100 farmi. Međutim, na farmama nerca otkrivena su žarišta epidemije novim mutiranim korona virusom. Prema Kopenhagenu mutacija bi mogla da dovede u pitanje efikasnost buduće vakcine protiv korona virusa za ljude.

Iako su od juna ubijane zaražene životinje, izbijala su nova žarišta. Zbog toga je premijerka Mete Frederiksen 4. novembra naredila uništenje svih vizona na farmama - između 15 i 17 miliona jedinki. U toj akciji su učestvovali policija i vojska.

Uništavanje vizona u Danskoj, 9.11.2020.
Uništavanje vizona u Danskoj, 9.11.2020.Foto: Morten Stricker/Dagbladet Holstebro Struer/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix/REUTERS

„Imamo veliku odgovornost prema našem stanovništvu, ali s mutacijom koja je sada nađena, imamo još veću odgovornost i prema svetu", rekla je Frederiksen.

Međutim, nadležni odbor Skupštine Danske je naknadno utvrdio da je odluka da se likvidira svih 17 miliona gajenih vizona - kako obolelih, tako i zdravih, neustavna i nezakonita, zbog čega je ministar poljoprivrede Mogens Jensen podneo ostavku.

Farmeri koji smatraju da ostavka jednog ministra nije dovoljna na 850 traktora su se krajem prošle sedmice provezli ulicama dva najveća danska grada - Kopenhagena i Arhusa, uz poruku da „Niko nije iznad Ustava" i zahtev da se u Dansku "Vrati demokratija".

Ko je kriv: vizoni ili snobovi?

dr,dpa,rtr

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android