MILOŠEVIĆ JE 2002. DOKAZAO DA JE OVK TERORISTIČKA ORGANIZACIJA: Razbio je Rugovu u Hagu, vođa Albanaca se SMEJAO OD MUKE
Foto: EPA/Robert Rajtić, Printscreen Youtube

nije smeo da ga pogleda u oči

MILOŠEVIĆ JE 2002. DOKAZAO DA JE OVK TERORISTIČKA ORGANIZACIJA: Razbio je Rugovu u Hagu, vođa Albanaca se SMEJAO OD MUKE

Politika -

Početak suđenja Hašimu Tačiju ponovo je priču u ratnim zločinima OVK učinilo aktuelnom, a da je reč o terorističkoj organizaciji koje su se plašili i sami Albanci, pa i tadašnji lider DSK Ibrahim Rugova, svedoči i ovaj snimak na suđenja bivšem predsedniku Srbije iz 2002. godine.

Predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi tokom unakrsnog ispitivanja na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu bilo je najteže da optuženog pogleda u oči i odgovori na direktno pitanje da li ga je molio da ga spasi i njemu i njegovoj porodici omogući da odu s Kosova. "Ako OVK nije bila teroristička organizacija što ste došli kod mene da spasim vas i vašu porodicu", pitao je Milošević na šta je Rugova oborivši pogled tiho progovorio - "to je laž".

foto: EPA / Milos Vukadinovic

- Zamolio sam vas i međunarodna zajednica je tražila, želeo sam da odem jer je Priština bila pusta - glasio je odgovor.

Milošević je juče pokazao kartu velike Albanije koja obuhvata teritoriju uz Albaniju i teritoriju Kosova i Metohije, juga Srbije, delove Crne Gore, Makedonije i Grčke nastanjene Albancima.

- Bilo je mnogo takvih karata - uzvratio je Rugova ponovivši stav svoje i ostalih albanskih partija da Kosovo bude nezavisno. Usledilo je pitanje da li se u onome što se sada događa radi o stvaranju velike Albanije. Rugova je smatrao da je ovo optužba usmerena na Albance ali je dodao da niko nije isključivao mogućnost integracije.

Veći deo unakrsnog ispitivanja Milošević je posvetio upravo ovom događaju nastojavši da dokaže da je Rugovi i njegovoj porodici policija spasila život. Sam svedok priznaje u jednom trenutku da se bojao jer se nije znalo ko će koga ubiti. Neubedljivo je delovao odgovor na pitanje da li je pokušan atentat na njega i da li je policija to osujetila. Rugova je negirao da su pripadnici OVK hteli da ga ubiju ali je prečuo Miloševićevo podsećanje da je on lično pozvao Lamberta Dinija da po svedoka i članove njegove porodice pošalje avion kako bi bili prebačeni u Rim jer je tamo po njih bilo bezbednije nego u Makedoniji gde je predsednik DSK hteo da ide.

Milošević, koji je imao malo vremena za ispitivanje Rugove pred kraj ga je pitao da li je ikad pozvao Albance da napuste Kosovo i pokazao letak koji je krajem marta rasturan po Prištini i ostalim mestima. Ovim letkom predsednik Kosova poziva Albance da idu u Albaniju i Makedoniju jer OVK nije u stanju da ih zaštiti. Rugova nije negirao postojanje letka ali je tvrdio da on nije pozvao sunarodnike da napuste Kosovo dodavši da misli da to nije učinila ni OVK.

Kasnije na pitanje tužioca Dževi Najsa o ovom letku i njegovom uticaju na Albance Rugova je odgovorio da su ljudi bili zabrinuti ali da on nije mogao da preduzme nikakve mere. Posle ovoga Milošević je podsetio Rugovu na razgovor koji je svedok vodio s američkim kongresmenom Ingelom, tada je iznet plan da se insceniraju akcije koje će isprovocirati reagovanje VJ i policije nakon raspleta situacije u Rusiji SAD će dati znak Albancima za iseljenje s Kosova kako bi kroz dva dana započela intervencija odnosno bombardovanje.

foto: Printscreen/Youtube

Rugova je ovo negirao. Svedoka je unakrsno ispitivao i prijatelj suda Mihail Vladimirov koji je bezuspešno nastojao da dobije odgovor na pitanje o ustavnom stanju na Kosovu 1998. i 1999. godine. Pošto je Miloševiću isteklo vreme za ispitivanje sudija Ričard Mej dozvolio mu je da postavi samo još jedno pitanje.

- Gde ćete pobeći sada kada prestane okupacija Kosova upitao je Milošević Rugovu?

Sudija Mej odgovorio je umesto svedoka rečima da je pitanje nepropisno i završio ovaj deo unakrsnog ispitivanja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja