Најновије

Какав је однос новог америчког државног секретара према Србији?

Изабрани председник САД Џо Бајден је одабрао људе који ће бити у његовој администрацији, као и особље Беле куће, а нови државни секретар биће Ентони Блинкен, саопштио је данас Бајденов транзициони тим.

Ентони Блинкен (Фото: Јутјуб)

Џејк Саливен ће бити саветник за националну безбедност, а Ејврил Хејнс директор националне обавештајне службе.

Алехандро Мајоркас ће бити на челу министарства унутрашње безбедности, а Линда Томас-Гринфилд амбасадор у Уједињеним нацијама.

Ентони Блинкен је још један званичник Вашингтона добро познат Београду. Он је више пута био саговорник председника Александра Вучића, из периода када је обављао функцију заменика државног секретара у администрацији Барака Обаме, док је потпредседник САД био Бајден.

Први њихов забележени сусрет одиграо се у јуну 2015. године, када је Вучић као премијер Србије боравио у Вашингтону.

Вучић и Блинкен разговарали су тада о подршци САД, европском путу Србије, ситуацији у региону, дијалогу са Приштином и спољнополитичким активностима Србије и Вучић је нагласио неопходност политичке подршке САД евроинтеграцијама Србије и додао да је доста учињено на очувању мира и стабилности у региону.

Вучић је Блинкена обавестио и о економским реформама које се спроводе у Србији и позвао га да посети Србију.

Блинкен је у том сусрету истакао да ће САД да охрабре Европску унију да што пре отвори поглавља са Србијом и изразио је задовољство личним залагањем и улогом Вучића у региону, као и радом српске владе.

Блинкен је том приликом рекао да је све што је до тада учињено довело до ближе сарадње Србије и САД и поздравио је економске реформе и нагласио неопходност већег присуства америчких инвеститора у Србији.

Вучић и Блинкен су се састали и у септембру 2016. године у Њујорку, када су разговарали о односима две земље, дијалогу са Приштином, али и о економским реформама Владе Србије.

Према саопштењу с тог сусрета, Вучић је рекао Блинкену да ће Србија учинити све како би се одржала стабилност Западног Балкана, која значи и економски просперитет свих земаља.

Током тог разговора, Блинкен је истакао да је веома важно да Србија као кључна земља региона настави свој европски пут јер то доприноси напретку целог региона.

Он је такође тада пренео Вучићу „поздраве потпредседника САД Џозефа Бајдена“ и његову поруку да је „изузетно задовољан посетом Србији“, у августу те године.

Блинкен и Вучић су се састајали још неколико пута, о чему сведоче фотографије тих сусрета.

Блинкен (58) је иначе био и на месту заменика саветника за националну безбедност у Обаминој администрацији.

Радио је у Савету за Националну безбедност и у администрацији Била Клинтона, пре него што је постао шеф особља за Комитет за спољне послове у Сенату САД, када је Бајден био на челу комитета, а кратко време радио је и као саветник за безбедност тада потпредседника Бајдена.

У његовој службеној биографији стоји да је радио као заменик амреричког државног секретара од 2015. до 2017. године и заменик саветника за националну безбедност пд 2013 до 2015. године у администрацији барака Обаме.

Такође, претходно је радио као виши званичник у Центру за стретешке и међународне студије, као шеф особља у одбору сената за спољне послове од 2002. до 2008, а био је и члан председничке транзиције Обама – Бајден од новембра 2008 до јануара 2009. године.

Од 2009. до 2013. године Блинкен је био заменик помоћника председника и саветник потпредседника за националну безбедност.

Од 1994. до 2001 године био је члан Савета за националну безбедност, а у периоду од 1994. до 1998 радио је чак као специјални помоћник председника Савета и виши директор за писање говора.

Од 1999. до 2001 био је специјални помоћник председника Савета задужен за европска и канадска питања.

До 2008. године радио је као директор особља у америчком Одбору за спољне послове при Сенату да би тада радио као члан тима за транзицију Обаме и Бајдена.

Како је Вучић украо патријарху један дан царства небеског, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА