Dostupni linkovi

Papa Franjo prvi put o Ujgurima, nazivao ih 'progonjenim' narodom


Papa Franjo
Papa Franjo

U novoj knjizi papa Franjo prvi put je Ujgure, muslimansku etničku skupinu u Kini, nazvao "progonjenim" narodom, nakon što su ga aktivisti za ljudska prava godinama pozivali da to učini, piše britanski The Guardian.

U knjizi "Sanjajmo: put ka boljoj budućnosti" papa je napisao: "Često mislim na progonjene narode: Rohindže, siromašne Ujgure, Jazide" u odjeljku u kojem govori i o progonjenim hrišćanima u islamskim zemljama.

Papa je i ranije govorio o Rohindžama koji su izbjegli iz Mjanmara i ubistvima Jazida koje je progonila tzv. Islamska država u Iraku, ali ovo je prvi put da spominje Ujgure.

Vjerske vođe, aktivističke grupe i vlade rekle su da se zločini protiv čovječnosti i genocid događaju nad ujgurskom muslimanskom manjinom u udaljenoj kineskoj regiji Sinđijang, gdje je više od milion ljudi zatočeno u logorima.

Peking je odbacio optužbe kao pokušaj diskreditacije Kine, rekavši da su kampovi centri za stručno obrazovanje i obuku u sklopu mjera za borbu protiv terorizma i da se u njima radi na programima deradikalizacije.

Mnogi komentatori kažu da je Vatikan ranije oklijevao da govori o Ujgurima jer je bio u procesu obnavljanja kontroverznog sporazuma s Pekingom o imenovanju biskupa. Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je Vatikan da odustane od ovog sporazuma koji je obnovljen u septembru mjesecu.

XS
SM
MD
LG