Ekonomija

0

Atanasković: Biće ubrzana privatizacija preduzeća

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Atanasković: Biće ubrzana privatizacija preduzeća

Izvor: Foto: prtscr

Ona je na onlajn Beogradskom ekonomskom forumu rekla da će biti raspisani javni pozivi za dvadesetak preduzeća od oko 70 koja se trenutno nalaze u privatizacionom portfoliju Ministarstva, a za koje je to moguće.

"Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima privatizacije, u prethodnih pet godina su rešeni najveći izazovi, poput Železare, Galenike, RTB Bor i PKB-a", navela je Atanasković.

Ministarka je kazala i da se nada da će se za ostale ostale velike kompanije naći rešenje.

"Očekujemo napredak i kada je u pitanju privatizacija Petrohemije", izjavila je Atanasković.

Ona je rekla i da će Ministarstvo privrede nastaviti sa unapređenjem poslovnog ambijenta za sve učesnike na tržištu.

Govoreći o predlogu budžeta za 2021. godinu, u delu namenjenom resornom ministarstvu, Atanasković je navela da je najviše novca opredeljeno za podršku novim investicijama.

"Podršku nastavljamo u tri smera: na velike investicije, razvoj preduzetništva i unapređenje poslovne infrastrukture", rekla je ministarka.

Ona je kazala da je za podsticaj privrede izdvojeno je 17,6 milijardi dinara, od čega 15 milijardi dinara za direktne investicije.

"Za podršku razvoju preduzetništva izdvojeno je 2,1 milijarda dinara, od čega dve milijarde za nekoliko programa podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, dok je za infrastrukturne projekte i mere regionalnog razvoja u budžetu planirano oko 1,6 milijardi dinara", navela je Atansković.

Ministarka je istakla i da je cilj dovođenje visoko tehnoloških kompanija u Srbiju, što će podići tehnološki nivo privrede i omogućiti otvaranje novih radnih mesta za visko obrazovani kadar.

"Srbiji je bitna i regionalan inicijativa 'Mini Šengen', ekonomski projekat čiji je cilj uspostavljanje jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu i ukidanje prepreka u razmeni dobara i usluga, kao i slobodno kretanje ljudi i kapitala", objasnila je ona.

Atanasković je podsetila i da Ministarstvo privrede radi na definisanju elemenata programa za podršku ženskom preduzetništvu.

Govoreći o uticaju pandemije koronavirusa na ekonomoju ona je ocenila da su privrednici dobro podneli krizu i da je u velikoj meri očuvana vitalnost privrede.

"Jedna smo od retkih zemalja koja je uspela da sačuva radna mesta i pomogne privrednim subjektima da ostanu likvidni, kako bi se nakon okončanja pandemije mogli vratiti na nivo na kom su bili", rekla je Atanasković.

Ona je dodala da je više od 160 milijardi dinara sredstava pomoći "prošlo" kroz Ministarstva privrede, što je predstavljalo dragocenu podršku privredi za mere održavanja 250.000 privrednih subjekata.

"Naš fokus i cilj će biti brži oporavak u narednom periodu kako bismo zadržali dobre ekonomske rezultate, a tako smo i koncipirali budžet za 2021. godinu", istakla je Atanasković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR