RUSKI POSLANIK UPOZORAVA: Svaka agresija protiv Krima dobiće odgovor, vojna grupa prati sve provokacije
Foto: Profimedia/Sergei Malgavko/TASS/Sipa USA

oštro

RUSKI POSLANIK UPOZORAVA: Svaka agresija protiv Krima dobiće odgovor, vojna grupa prati sve provokacije

Planeta -

Poslanik Državne dume Rusije sa Krima Ruslan Balbek izjavio je da je krimska vojna grupa prati sve provokacije, komentarišući podatke o raketama koje je američka vojska u Rumuniji ispalila prema Krimu. On je dodao da je propao pokušaj demonstracije američke moći.

Časopis „Forbs“ objavio je ranije da je američka vojska u Rumuniji rasporedila protivvazdušne raketne sisteme velikog dometa i ispalila nekoliko raketa u pravcu Krima, a zatim na brzinu vratila sisteme u Nemačku. Čitava operacija trajala je nekoliko sati. Prema rečima autora članka, ovo je bilo neprijatno iznenađenje za rusku grupu na Krimu.

Ruski poslanik Balbek izrazio je sumnju da i sam autor članka veruje u svoje izjave.

„U trenutku kada neki projektil leti u pravcu Krima, on počinje da se prati. Kada se približi našim teritorijalnim vodama daje se komanda za presretanje. Ako dejstva prema poluostrvu naša vojna komanda prepozna kao agresiju, na snazi je princip ‘odgovor’. Autor članka uzalud se teši – te vežbe nisu nam predstavljale iznenađenje. A rat u Siriji pokazao je da naši protivvazdušni sistemi uspešno obaraju rakete i kratkog i velikog dometa“, istakao je parlamentarac za Sputnjik.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track