KOLE DRIBLA I U 68. GODINI: Dragiša Kosnić iz Međe kod Žitišta, iako u sedmoj deceniji, još na terenu ispisuje svoju fudbalsku priču

B. GRUJIĆ

25. 11. 2020. u 13:58

SVAKOG vikenda Dragiša Kole Kosnić, u dresu sa brojem osam igra utakmice za svoj Fudbalski klub Proleter iz Međe, i ponos je svog rodnog sela na samoj granici sa Rumunijom. Ali, nije reč o mladom, već o fudbaleru koji ima punih 67 godina!

КОЛЕ ДРИБЛА И У 68. ГОДИНИ: Драгиша Коснић из Међе код Житишта, иако у седмој деценији, још на терену исписује своју фудбалску причу

Dragiša Kosnić / Foto Privatna arhiva

Možda nije najstariji aktivni igrač na svetu i možda nije za Ginisovu knjigu neobičnih rekorda, ali na Balkanu i u Srbiji, sigurno jeste. Prija mu da vikendom istrči na teren, sa istom strašću za igrom i nadmetanjem kao pre četiri decenije kada je u izboru zagrebačkih "Sportskih novosti", bio najbolje ocenjeni desni half Jugoslavije.

Slučajno ili ne, ali namestilo se, da baš ove godine FK Proleter, proslavlja 100. rođendan, a Kosnić planira da ne propusti jubilej. Da u žuto-crnom dresu zaigra, na toj revijalnoj, slavskoj utakmici, verovatno protiv Partizana, kluba legendarnog Momčila Moce Vukotića, poniklog baš u Međi.

- Igraću dok me sluša telo, a onog trena kad osetim napor, biće to kraj - kaže nam popularni Kole. - Još 1968. godine, kao golobradi petnaestogodišnjak debitovao sam za prvi tim Proletera, na utakmici u susednom Srpskom Itebeju - seća se popularni Kole.

Polaskom u gimnaziju, Dragiša je žuto-crni dres međanskog, zamenio crveno--belim dresom Proletera iz Zrenjanina. Zaljubio se u atmosferu Karađorđevog parka i duh tima u kojem je stekao igračku reputaciju.

Kole (dole desno) u FK Proleter 1970. / Foto Privatna arhiva

- Zanimljivo je da sam molio da me prime u zrenjaninski klub, a trener Toša Manojlović, šeretski me pošalje u pionirski tim, mada sam već u selu igrao za seniore - uz osmeh priča Kole. - Tada mi je pomogao zemljak Žarko Denda, koji je bio u omladinskom pogonu i pogurao je stvar.

OPROŠTAJNI MEČ SA UNUKOM

PLANIRAM da igram do sedamdesete. Velika želja mi je da najmlađi unuk, koji sada ima godinu, stasa i izvede početni udarac na toj oproštajnoj utakmici. Srećan sam i što mi je sin bio uspešan fudbaler, a velika satisfakcija mi je što sam kao trener učestvovao u razvoju Darka Kovačevića, Duška Tošića, Dušana Mihajlovića, Zorana Bambija Tošića - kaže Kosnić.

Posle kaljenja u zrenjaninskom Radničkom i Borovu, Dragiša Kosnić preživeo je traumu: tešku saobraćajku i pogibiju Vida Lazarevića, saigrača sa kojim je bio u kolima... Nakon oporavka od zadobijenih teških povreda, naš sagovornik se vratio u Proleter i započeo sjajnu karijeru na poziciji tadašnjeg desnog halfa, sada zadnjeg veznog igrača, sa osnovnim zadatkom da kvari koncepciju protivnikove igre.

U izboru zagrebačkih "Sportskih novosti" 1977/1978. godine, bio je najbolje ocenjeni desni half Jugoslavije, sa prosečnom ocenom 7,41, a u sećanju će mu zauvek ostati utakmica iz 1978. godine, kada je Proleter u Splitu, izbacio slavni Hajduk, sa Šurjakom, Mužinićem, Žungulom i ostalim asovima, u šesnaestini finala Kupa.

- Stadion je bio pun, Hajdukovi reprezentativci, posle našeg vođstva 2:0, molili su da ih pustimo, izjednačili su na 2:2, ali je pobeda ipak pripala nama, posle penala. Trener Hajduka, čuveni Tomislav Ivić, nije mogao da pronađe reči hvale za moju igru, želeo je da odmah dođem u Hajduk - priča Kosnić.

Dragiša (dole desno) sa saigračima 2020. / Foto Privatna arhiva

Kasnije je bio meta skauta Zvezde, Partizana i Vojvodine, ali je na utakmici protiv Rudara iz Ljubovije, posle nesmotrenog starta Suada Crnkića, slomio nogu.

- Bio je to otvoreni prelom obe kosti, dr Kovačević me je u bolnici u Zrenjaninu operisao bez anestezije, pet meseci sam nosio gips i još godinu dana se oporavljao - kaže Kosnić. - Uspešno sam se vratio na fudbalski teren i odigrao još 100 utakmica za Proleter. Potom sam se vratio u Među i posvetio trenerskom pozivu, još aktivno igrajući za matični klub.

SA IGRAČIMA NA SUDU ZBOG BANDERA

IMALI smo teren, ali ne i stative, pa se neko dosetio da upotrebimo stare drvene bandere za struju i od njih napravimo stative. Ubrzo je stigla tužba Elektrodistribucije. Mi fudbaleri zajedno odemo na sud i priznamo šta smo uradili. Sudija se nasmejao i oslobodio nas krivice - u dahu nam je ispričao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)