RAT RUSIJE I AMERIKE ZA KRIM: Ruski ekspert opisao kako bi mogao da izgleda eventualni sukob

Novosti online

25. 11. 2020. u 19:53

RUSKI vojni ekspert Aleksej Leonkov objasnio je kako bi Rusija delovala u slučaju da Amerika odluči da izvrši napad na Krim pomoću višecevnih bacača raketa HIMARS, koji su nedavno izazvali buru u javnosti nakon što su mediji preneli da su ih Amerikanci tokom vojnih vežbi u Rumuniji ispaljivali u pravcu Krima.

РАТ РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ ЗА КРИМ: Руски експерт описао како би могао да изгледа евентуални сукоб

Foto: EPA

Prema rečima eksperta, Rusija bi prvo pomoću radara odredila mesto odakle se rakete lansiraju, a zatim bi protiv njih aktivirala sisteme PVO „Pancir“. Nakon toga bi na protivnički HIMARS napad izveo ruski raketni sistem „Iskander“ i u potpunosti bi pokrio njihov položaj.

Prema rečima Leonkova, rakete ne bi uspele ni da dolete do ruske teritorije.

-Ako se u tom području nalaze i naši avioni, onda će neprijatelj 'dobiti sledovanje' i od njih- dodaje ekspert.

Leonkov naglašava da su američke vojne vežbe u blizini ruskog poluostrva od kojih su napravili „senzaciju“ – predstava za javnost.

Foto: EPA

-Dovezli su dva sistema avionom, istovarili, ispucali se i otišli. Vrlo važno! Ako mi budemo objavljivali kako se u Rusiji održavaju vojne vežbe kada se čitave armije prebacuju sa jednog kraja zemlje na drugi, tada neće imati o čemu da se razgovara- zaključio je stručnjak.

Podsetimo, američki „Forbs“ je ranije pisao da je američka pešadija tokom jedne od vojnih vežbi prebacila u Rumuniju dva laka višecevna bacača raketa HIMARS, lansirala nekoliko raketa u pravcu Krima i zatim brzo vratila sisteme u bazu Nemačkoj. Sve se, naime, odigralo prošle nedelje za samo nekoliko sati.

Foto: Tanjug/AP

HIMARS su visokomobilni raketni artiljerijski sistemi, instalirani na standardnom kamionskom okviru. Karakteristike sistema HIMARS omogućavaju da se otvara vatra na velikom rastojanju. HIMARS nosi šest raketa ili jednu ATACMS raketu američke vojske. Lanser je prenosiv na avinonu C-130.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)