Slobodan Prvanović i Judita Popović Foto:Nova S

Gosti večerašnje emisije "Među nama" bili su Slobodan Prvanović istraživač u Insititutu za fiziku i kandidat za člana UO RTS i Judita Popović članica REM, a sa novinarkom i voditeljkom Radom Đurić razgovarali su o medijskom kadriranju.

Ko i kako kreira medijsku scenu u Srbiji u korist vlasti, izbori za nove članove koji se biraju u REM-u, ali i u UO RTS, dve institucije za koje u delu javnosti misle da su glavni krivci za stanje u medijima i društvu, samo su neke od tema večerašnje emsije.

Na pitanje da li su novinari jedini krivci za ono što se dešava, i da li se, zato što nema tačne slike šta treba da bude javni servis, stvara prostor za sve druge medije koji onda koriste tu situaciju u ovom ili onom smeru, Judita Popović je rekla:

„Smatram da je prejednostavno da se neko okrivi za stanje u medijima, jer ovo stanje nije od juče, već se razvija unazad, ne samo mnogo godina, nego desetina godina. Mi imamo dobre zakone suštinski, ali kada bi se ti zakoni sprovodili, moglo bi mnogo da se uradi. Nemamo nikoga ko bi mogao da se potrudi da te zakone sprovodi. Naravno da su novinari ti, u jednu ruku, koji proizvode te programske sadržaje i možda bismo mogli da ih propitamo za neke stavri, ali ja ne bih novinare krivila, naravno. Imamo nacionalnu frekvenciju i imamo televizije koje su i te kako prisutne u bukvalno svim  domovima Srbije i samim tim imaju jako veliki uticaj na naše građane. Ali te televizije koje raspolažu tim velikim benefitom nacionalnih frekevencija, baš i ne žele da se uokvire u skladu sa zakonom i zato mi faktički imamo jako veliki problem“, rekla je ona i dodala:

„Jer kad god dođe na dnevni red jednog regulatornog tela, kao što je REM, pitanje programskih sadržaja, imamo jako velike preprike, da zaista nešto i uradimo u vezi sa tim“, rekla je Popović i sitakla da se generalno ne razume šta znači navionalna frekvencija u vezi prava i obaveza i pružalaca medijskih usluga.

Slobodan Prvanović rekao je da, što se tiče njegove kandidature za UO RTS, postoji jako mala verovatnoća da bude izabran.

„Sumnjam da ću biti izabran, jer članovi REM-a, većina njih, ne odlučuje svojevoljno, već na osnovu direktiva koje dobijaju od vladajuće stranke. Tako da, s obzirom na to da je svima jasno za šta bih se ja zalagao ukoliko bih ušao u UO RTS, mislim da će dobiti direktivu da ne glasaju za mene“, rekao je između ostalog Prvanović.

O čemu su još govorili gosti emsije „Među nama“, pogledajte u video snimku:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar