Čomić: Ovo čime se sad bavim je politika Demokratske stranke 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da je „ovo čime se sada bavi politika Demokratske stranke“, kao i da nema garancija da se nešto u autoritarnosti režima promenilo „ali očigledno ima želje, jer da je nema ne bi bilo ni ministarstrva“.

„Ovo ministarstvo bi imalo istu jedinstvenu politiku i isti vrednosni okvir u bilo kojoj vladi, sa bilo kojom vlašću i bilo kojoj opozicijom. Vrednosti za koje su se založili i predsednica Vlade i predsednik Srbije, i stvaranjem ovog ministarstva, zaslužuju dobrobit sumnje da ćemo ovu godinu završiti sa mnogo boljim ocenama u političkim kriterijumima i da ćemo konačno razumeti da se ne može bez dijaloga koliko god naše društvo u celini bilo nesklono dijalogu“, rekla je Čomić za novi broj nedeljnika NIN.

Na pitanje šta je društveni dijalog kao resor, ona je rekla da je to „napor da se utemelji prostor u koji će ulaziti ljudi koji se ne podnose da bi razgovarali o temama koje su od interesa za društvo“.

„Srbija nije navikla na dijalog, kao ga je ikada i imala, a bez dijaloga kao osnovnog alata demokratije nema napretka. Mi imamo monologe, jednih koji viču sve je super, drugih koji viču ništa ne valja, a u duboki oprostor između upadaju građani koji ne čuju da iko priča o stvarnim problemima koje bi trebalo rešavati“, rekla je Čomić.

Ona je navela i da je neophodnost ministarstva za koje je odlučeno da se formira u Vladi Srbije „bila tema da se o njoj razmišlja“. „I onda odlučujete gledajući u proceni svoje odluke i odgovornost i spremnost da snosite posledice odluke. Ali, ako verujete da će ishodi biti dobri po Srbiju, onda ste spremni da snosite tu odgovornost“, rekla je Čomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari