');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

MEHMEDAGIĆ OSTAJE BEZ PRISTUPA TAJNIM PODACIMA Ministarstvo bezbednosti dodatno proverava direktora OBA

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija potvrdio je da je obavestio Ministarstvo bezbednosti da je povređen član 57 Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: RTRS screenshot / RAS Srbija

Time je u proceduru stavljeno oduzimanje prava na pristup tajnim podacima generalnom direktoru Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) Osmanu Mehmedagiću, prenosi Srpskainfo.

U obrazloženju koje je potpisao Tegeltija navedeno je da je Ministarstvo bezbednosti obavešteno o potrebi sprovođenja dodatne bezbednosne provere za Mehmedagića, a zbog nastale sumnje u bezbednosnu smetnju.

Zakon o zaštiti tajnih podataka BiH nalaže da, ukoliko se protiv osobe koja ima već dozvolu za pristup tajnim podacima vodi disciplinski ili krivični postupak, rukovodilac organa, organizacije ili institucije u kojoj je proveravana osoba angažovana na poslovima pristupanja, korištenja, čuvanja i zaštite tajnih podataka dužan je o tome obavestiti osobe nadležne za izdavanje dozvole, pišu “Nezavisne novine”.

Pročitajte još

Takođe, ranije je Tužilaštvo BiH uputilo dopis Ministarstvu bezbednosti u kojem od resornog ministra Selme Cikotića i njegovog pomoćnika Mate Miletića traži informaciju da li je protiv optuženih Mehmedagića i zposlenog u agenciji OBA Muhameda Pekića pokrenuta procedura dodatne provere u slučaju sumnje u bezbednosnu smetnju.

Tužilaštvo traži od Cikotića i Miletića odgovore da li su postupili kao u ranijem slučaju koji se odnosi na bivšeg direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca i sekretara Ministarstva bezbednosti Bakira Dautbašića.

Kako se navodi, potrebno je da se Tužilaštvo odmah obavesti da li je OBA, rukovodilac organa, obavestila Ministarstvo bezbednosti da je danom potvrđivanja optužnice protiv Mehmedagića i Pekića nastupila bezbednosna smetnja.

Sud BiH je odbio predlog Tužilaštva BiH da Mehmedagiću zabrani obavljanje dužnosti dok se proces u Sudu BiH ne okonča.

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom ih tereti da su tokom avgusta zloupotrebili svoj službeni položaj ili ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OBA, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OBA.