Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    PRIZNALI GREŠKU posle 8 meseci : Švedski pristup nije dao rezultat

    Glavni švedski epidemiolog Andres Tegnel izjavio je da je malo dokaza da kolektivni imunitet pomaže toj zemlji u borbi protiv koronavirusa.

    „Pitanje kolektivnog imuniteta je teško. Trenutno ne vidimo znakove imuniteta u populaciji koji usporavaju epidemiju“, rekao je Tegnel.

    Šveđani su više izloženi virusu nego njihovi susedi, a svaki treći testirani stanovnik Stokholma ima antitela, pokazuju podaci objavljeni ove nedelje.

    Ležeran pristup Švedske u borbi sa epidemijom, odbijanje rigoroznijih mera i oslanjanje na odgovornost pojedinaca privukli su pažnju celog sveta.

    Ranije je Tegnel rekao da je kolektivni imunitet teško izmeriti, čak je dovodio u pitanje zvanične podatke. Švedske vlasti jasno su stavile do znanja da kolektivni imunitet nije cilj, ali izloženost nacije virusu govori u prilog toj teoriji.

    (Claudio Bresciani/TT via AP, File)

    Studija OECD-a

    U nedavnoj studiji OECD-a, Švedska se svrstavala među najteže pogođene nacije u Evropi, mereno relativnom stopom smrtnosti i zaraza koronavirusom. Takođe je bila najsporija u sprečavanju širenja virusa.

    Švedska je nedavno bila primorana da promeni svoj pristup borbe protiv virusa, jer je dnevna stopa slučajeva dostigla 7.000. U onome što je premijer Stefan Lofven početkom meseca nazvao „neviđenim“ korakom, Šveđani više neće moći slobodno da se okupljaju u grupama većim od osam ljudi. Prodaja alkohola sada je zabranjena i posle 22 sata.

    Vakcina

    Nova ograničenja dolaze usred upozorenja da se kreveti u švedskim bolnicama za intenzivnu negu brzo pune. U međuvremenu, vlasti u zemlji upozoravaju da se ne polažu velike nade u moguću buduću vakcinu.

    „Još uvek primećujemo porast broja pacijenata kojima je potrebna nega i intenzivna nega“, rekao je Tomas Linden, šef odeljenja švedskog Nacionalnog odbora za zdravstvo i dobrobit.

    „Činjenica da postoji vakcina udaljena nekoliko meseci ne sme se shvatiti kao pokazatelj neopreznosti sa merama. U trećem talasu zdravstveni sistem biće pod još većim opterećenjem nego što je bio do sada“, rekao je.

    Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE