(©Reuters)
(©Reuters)

Kreću "baloni": Šta mogu komšije – Crnogorci, Bosanci i Hrvati?

Vreme čitanja: 4min | pet. 27.11.20. | 11:30

Treće kolo FIBA kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Đetići u francuskom Pou, BiH na svom terenu, dok Hrvatska ide u Istanbul sa veteranima Bilanom i Ukićem, a debituje mladi Roko Prkačin

Po uzoru na NBA lige i FIBA je organizovala „balone“ za predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Srbija će u finskom Espu u subotu odmeriti snage sa Švajcarskom. U petak su mečevi u Grupama C, D, G i H. Selekcije iz okruženja igraju danas duele trećeg kola. Naravno, sve selekcije će biti desetkovane izostancima igrača iz Evrolige jer i dalje traje sukob FIBA sa najjačim klupskim takmičenjem Starog kontinenta.

Crnogorci danas (21.00) u francuskom Pou igraju sa Nemačkom. Selektor Boško Radović osloniće se pre svega na igrače iz Budućnosti. Tu je i Marko Simonović iz Mege, koga je ovog meseca uzeo Čikago na NBA draftu. Crna Gora ima pobedu protiv Velike Britanije na premijeri, ali je onda usledio poraz od Francuske u gostima.

Izabrane vesti

Dobra vest za Đetiće da nema pozitivnih na korona virus. Nemačka takođe ima polovičan učinak. Pošto su jedni od četiri domaćina Evropskog prvenstva, Nemci igraju rekreativno ove kvalifikacije jer će bez obzira na plasman biti učesnici EP. Crna Gora bi sa dve pobede u Pou nad Nemačkom i Velikom Britanijom rešila pitanje učešća.

"Sigurno da je ovo prozor u kojem bi moglo dosta toga da se reši i tako ulazimo u oba meča. Prvenstveno u duel sa Nemačkom. Nemci su u kombinovanom sastavu, kao i mi, ali su rasterećeni jer su kao domaćini već na Evrobasketu i to je opasnost po nas. Igraće rasterećeno, uzimaće brze šuteve, napadaće u tranziciji. Prvi zadatak je da ih usporimo i zaustavimo i iz odbrane stvorimo samopouzdanje za napad“, rekao je Suad Šehović, prenose Vijesti.

Nemci takođe ne mogu da računaju na najjači sastav.

"Nemačka je došla u nekom kombinovanom sastavu, ali da se ne bismo zavaravali - to je sastav od igrača iz domaće lige koji igraju vrlo značajne uloge u svojim klubovima. Uz to, tu je nekoliko igrača sa strane. To je kvalitetan tim i imaćemo težak zadatak da pobedimo. Igraju brzu košarku, sa puno šuteva za tri poena, mi moramo utakmicu da uvedemo u ritam koji nama odgovara i ako to tako bude - imamo šansu da u nekoj završnici da dođemo do pobede“, istakao je selektor Radović.

Bosna i Hercegovina u Sarajevu igra sa Bugarskom (21.00). Pred taj duel, korona virus je pogodio stručni štab selekcije. Od 10 saradnika selektora Vedrana Bosnića pozitivno je njih pet, uključujući oba fizioterapeuta BiH reprezentacije. Osim toga, zbog pravila FIBA, ako je jedan igrač ili član stručnog štaba zaražen, svi moraju biti u izolaciji. Tako da su košarkaši BiH trenutno uglavnom u sobama i izlaze samo na trening. Nijedan igrač nije pozitivan, javlja portal sport.sport.ba.

Hrvatska sa skorom 2-0 ide u Istanbul (17.00) gde igra protiv domaćina Turske koji je prošle nedelje ostao bez selektora Ufuka Saridže. Osim igrača iz Evrolige, za Hrvate neće igrati ni Hrvoje Perić i Darko Planinić. Selekciju predvode veterani Roko Leni Ukić i Miro Bilan. Debituje mladi 18-godišnji Roko Prkačin. U Istanbul je otputovalo 15 reprezentativaca, a selektor Veljko Mršić odredio je dvanaestoricu koji će biti u sastavu protiv Turske: Miro Bilan, Mateo Drežnjak, Filip Krušlin, Pavle Marčinković, Marin Marić, Dominik Mavra, Roko Prkačin, Ivan Ramljak, Roko Rogić, Željko Šakić, Roko Ukić i Antonio Vranković.


tagovi

kvalifikacije za Evrobasket 2022Evrobasket 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara