Svet

0

Rasipanje novca i korupcija glavne brige građana štedljivih članica EU

Autor: IG

Izvor: Beta

Rasipanje novca i korupcija glavne brige građana štedljivih članica EU

Izvor: Foto: pixabay.com


Prema istraživanju tog tink tenka sa sedištem u Berlinu, više od tri četvrtine ispitanika iz tzv. štedljivih zemalja - Austrije, Danske, Finske, Holandije i Švedske, odbacuje ideju da "EU troši previše novca".

Istovremeno, udeo onih koji se ne slažu da je obim budžeta EU preveliki, još veći je u Francuskoj (83 odsto) i Poljskoj (90 odsto), još dve zemlje u kojima je rađeno istraživanje.

Građani Nemačke, koja je takođe obuhvaćena istraživanjem, najveći su skeptici kada je reč o veličini potrošnje EU pri čemu se 26 odsto složilo da Unija troši previše, preneo je EURACTIV.com.

Rasipanje novca i korupcija glavne su bojazni kod EU finansiranja i gotovo polovina ispitanih u Austriji, kao i po 38 odsto u Danskoj i Holandiji, kao problem označava rizik od korupcije.

Bojazni od korupcije i "traćenja" novca dele i građani koji nisu iz "štedljivh" zemalja i to je problem za 37 odsto Nemaca, 33 odsto Francuza i 30 procenata Poljaka.

Istraživanje je pokazalo i da ispitanici iz "štedljivih" zemalja nisu oduševljeni paketom za oporavak od 750 milijardi evra koji će se finansirati sa tržišta.

U Finskoj polovina ispitanih negativno reaguje na taj paket i zabrinuta je zbog njega. Takav stav deli po 43 odsto ispitanika u Holandiji i Austriji.

Ipak, trećina obuhvaćenih istraživanjem izražava optimizam i ima pozitivno mišljenje o paketu u svim "štedljivim" zemljama osim Holandije, gde je procenat takvih nešto manji.

"Nema sumnje da glasači iz 'štedljivih' članica ne gledaju na paket za oporavak kao na idealan" ali "oni shvataju da je u orgranizaciji sa 27 zemalja potreban kompromis i da koristi od članstva u EU nadmašuju troškove".

Više od trećine građana u svim zemljama obuhvaćenih istraživanjem inače veruje da je uticaj njihove zemlje u EU opao u poslednje dve, tri godine, osim u Nemačkoj gde 39 odsto misli da je porastao a 35 odsto suprotno.

U Finskoj 45 odsto ispitanika misli da je njihova zemlja izgubila moć, u Švedskoj 48 a u Holandiji 43 odsto.

Istraživanje je obuhvatilo po oko 1.000 ispitanika u svakoj zemlji a obavljeno je u drugoj polovini oktobra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR