Svet

0

U Poljskoj ponovo skoro 600 umrlih od Kovid-19 za 24 sata, u Češkoj broj umrlih opada

Autor: IG

Izvor: Beta

U Poljskoj ponovo skoro 600 umrlih od Kovid-19 za 24 sata, u Češkoj broj umrlih opada

Izvor: Foto: AP/Attila Balazs


Broj umrlih tokom epidemije je tako porastao na 16.147, dok se koronavirusom zarazilo 957.666 od 38 miliona stanovnika Poljske.

Aktivno je 424.900 slučajeva, od kojih je u bolnicama sa težim simptomima 21.961 pacijent, dok je 2.106 s teškim simptomima na respiratorima.

Vlada priprema novu pooštrenu meru kako bi sprečila masovna putovanja u posetu rođacima pred Božić. Ministar zdravlja Poljske Adam Njeđelski i premijer Mateuš Moravjecki apelovali su da Poljaci Božić provedu u krugu najuže porodice.

U Češkoj vlada premijera Andreja Babiša najavljuje uz izvesno oklevanje popuštanje mera od ponedeljka i otvaranje prodavnica i restorana pošto se epidemija Kovid-19 u toj zemlji usporava.

U četvrtak je u Češkoj testovima otkriveno 4.048 novozaraženih, 2.400 manje nego pre nedelju dana, a 900 manje nego u sredu, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Danas je aktivno 71.867 slučajeva, od čega je u bolnicama 5.210 Kovid-19 pacijenata, među njima 757 u teškom stanju koje iziskuje intenzivnu negu ili respirator.

Smanjuje se i broj umrlih koji je u najtežim danima krajem oktobra i početkom novembra prelazio 200 dnevno.

U sredu je umrlo 99 ljudi zaraženih koronavirusom, a u četvrtak 60, ali se taj ažurira sa zakašnjenjem.

Tokom pandemije u Češkoj je umrlo ukupno 7.779 zaraženih, većina u oktobru i novembru.

O tome da li će od ponedeljka Vlada zaista popustiti sanitarne mere, odlučiće se na vanrednoj sednici u nedelju.

Glavna sanitarna inspektorka Jarmila Ražova je upozorila da se epidemiološko stanje razlikuje od regiona do regiona, od kojih je gotovo polovina u najrizičnijoj zoni, dok sliku poboljšava pre svega Prag, gde se epidemija ublažila.

"Ako se stanje u regionima ne poboljša, neću preporučiti ministru da se popuštaju mere", kazala je Ražova.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR