STRUČNJACI IZ VELIKE BRITANIJE PORUČUJU: Različite starosne grupe mogle bi da dobiju drugačije vakcine protiv korona virusa
Foto: EPA/Ettore Ferrari

borba protiv pandemije

STRUČNJACI IZ VELIKE BRITANIJE PORUČUJU: Različite starosne grupe mogle bi da dobiju drugačije vakcine protiv korona virusa

Planeta -

Različite starosne grupe mogle bi da dobiju različite vakcine protiv koronavirusa, saopštili su stručnjaci iz Velike Britanije.

David Salisburi, bivši radnik Ministarstva zdravlja Velike Britanije, rekao je da su sva dalja ispitivanja veoma važna. Istakao je kako je vrlo verovatno da postoje određene razlike u efikasnosti vakcina.

"Budući da je na raspolaganju više vakcina, mislim da bi nadležni trebali razmišljati o tome koja bi vakcine mogla biti najbolja za koju populaciju. To nije neobično - u Velikoj Britaniji dajemo tri vrste vakcine protiv gripe: deci, mladima i starijima. To radimo jer znamo da različite vakcine bolje funkcionišu na različitim dobnim grupama", rekao je Salisburi.

Stručnjak za vakcine na Univerzitetu u Bristolu Adam Fin pozvao je na oprez u upoređivanju vakcina.

"Ako postoje razlike, možda su posledica slučajnosti ili su nastale zbog načina na koji je sprovedeno određeno istraživanje. Imamo dokaze da ove tri vakcine deluju na prevenciji bolesti, ali još nije utvrđeno koje će od njih najbolje delovati kod starijih osoba, tj. da li će postojati neke razlike", kaže Fin.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track