Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Uprkos tome što se preispituju rezultati ispitivanja Oksford/Astrazeneka vakcine, ona bi i dalje mogla biti spasonosna za siromašne zemlje sa kritičnom epidemiološkom situacijom.

„Početne doze Fajzer vakcine predviđene su za EU i SAD. A snabdevanje Moderne biće povezano sa SAD-om bar u prvoj polovini 2021. godine, tako da u svetlu toga, Okford/AstraZeneca vakcina je zaista dobra vest za ostatak sveta“, rekla je Andrea Tejlor, pomoćnica direktora programa u Duke Global Health Innovation Center, za CNN.

AstraZeneca je obećala da će isporučiti stotine miliona doza zemljama sa niskim i srednjim prihodima i da će vakcinu dostavljati na neprofitnoj osnovi tim zemljama u kontinuitetu.

Vakcina razvijena na engleskom Univerzitetu Okford znatno je jeftinija od ostalih i, što je najvažnije, bilo bi je mnogo lakše transportovati i distribuirati u siromašnijim zemljama, jer ne treba da se čuva na temperaturama smrzavanja.

„Mislim da je to jedina vakcina koja se trenutno može koristiti u ovim uslovima“, rekla je Azra Gani, epidemiološkinja sa Imperial College London, za CNN.

Vakcina Okford /AstraZeneca može se čuvati na temperaturi frižidera od 2 do 8 stepeni Celzijusa, a rok je šest meseci. Ova vakcina, poput one od kompanije Johnson & Johnson i ruske Sputnik V vakcine, koristi adenovirus za unošenje genetskih fragmenata koronavirusa u telo.

AstraZeneca je ove nedelje saopštila da su ispitivanja pokazala da je jedan režim doziranja postigao 62% efikasnosti, dok je drugi postigao 90%, dajući u proseku 70%. Ovo je dobar rezultat, uporediv sa vakcinom protiv gripa, ali ne tako visok kao Fajzerovih 95% ekifasnosti i 94,5% efikasnosti Moderna vakcine. Podatak od 90% ekikasnosti Oksford vackine zasniva se na uzorku od 2.741 učesnika, što je relativno mali broj.

Pročitajte još:

AstraZeneca kaže da očekuje da će moći da proizvede kapacitet do 3 milijarde doza vakcine 2021. godine na kontinuiranom nivou. Fajzer/ Bajontek kažu da mogu da proizvedu do 50 miliona doza u 2020. godini i 1.3 milijarde u 2021. godini, dok Moderna kaže da očekuje da će moći da isporuči približno 500 miliona doza godišnje, a možda i do milijardu doza godišnje počev od 2021. godine.

„Naša vakcina se može brzo primeniti u postojećim zdravstvenim ustanovama, što će pomoći da se zaustavi dalje širenje ove bolesti, dok sve više i više saznajemo o tome kako je sprečiti i lečiti“, rekao je portparol Oksford univerziteta za CNN.

Dodao je da će biti potreban čitav niz vakcina, a neke bi mogle biti efikasnije za različite uzraste i društvene grupe.

„Ključ svake vakcine je potencijal uticaja na javno zdravlje, uključujući i to koliko se brzo može distribuirati. Naša se može brzo i lako distribuirati širom sveta, koristeći postojeću logistiku i lako se može čuvati u frižideru“, rekao je on.

Bil Gejts je rekao da rešenje nije „osuđivanje bogatih zemalja koje prirodno žele da zaštite svoj narod“, već je rešenje da se znatno poveća proizvodni kapacitet.

Okfordo vakcina je moždaa u ovoj fazi najveća nada za siromašne zemlje, ali još uvek postoje mnoge dileme oko podataka koje se moraju rešiti pre nego što se ona pusti na tržište.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar