Карловци: Црквена венчања редукована, грађанска у оквирима просека

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Сремски Карловци већ дуги низ година слове за место у којем младенци из ближе и даље околине радо изговарају судбоносно „да”. У летњој сезони, суботом и недељом буде их по неколико, а забележени су екстремни случајеви када су младенци с гостима чак из Београда долазили „плавим” возом или возом „Романтика” на венчање у Карловце, али ове године пандемија коронавируса је, берем када су црквена венчања у питању, свела њихов број на симболичну цифру.
k
Фото: Dnevnik.rs

По речима пароха Саборне цркве јереја Станка Лакетића, у том катедралном карловачком храму, који је један од највећих мотива за бројна склапања бракова паровима из других места, ове године обављено је двадесетак венчања, што је симболичан број у односу на претходне.

Неки од парова који су ове године венчали у Саборној цркви су из Карловаца, и то с читаве територије јер и људи из Горње и Доње парохије, које имају своје храмове, радо бирају да се венчају баш у Саборном храму, а остали су из околине, уз учешће и/или сагласност њихових надлежних пароха, каже Лакетић.

Како додаје, било је отказивања, чак је више отказано него што је одржано.

Не чини ми се пак да је и интересовање мање. Увек има младих који желе да се венчају, али, наравно, то желе да учине у нормалним околностима. Зато су многи одлучили да причекају неколико месеци, надајући се да ће ситуација с коронавирусом ускоро доживети крај, вели наша саговорница.

Лакетић напомиње да има и оних којима је на првом месту заједнички живот и стварање породице уз благослов Цркве, и то су они који су одлучили да венчање не одлажу зарад свадбеног весеља које је ове године неизводљиво. И једне и друге треба разумети, сматра он, јер свако има своје приоритете и снове.   

У Доњој цркви одржано је ове године једно венчање, али је старешина тог храма јереј Слободан Вујасиновић из своје парохије у Саборној цркви венчао још три пара. Он каже да је вишегодишњи просечни број венчања у Доњој цркви између десет и 12. Ништа боља ситуација није ни када је манастир Ваведења Пресвете Богородице питању. У Горњој парохији било их је ове године шест.

Када се, међутим, погледају подаци матичарске службе у карловачкој општини, испоставља се да није дошло до значајнијег пада у броју склопљених бракова, штавише, он се уклапа у просек последњих година. Како каже матичарка Слађана Бабић Ненадић, до сада је обављено 67 венчања, а још два су заказана. Лане их је било 75, у 2018. години 68, док је 2017. венчано 87 парова.                              

Матичарка каже да је ове године било померања термина због епидемијске ситуације и отказивања. Како напомиње, потпуно су отказана она венчања после којих је славље требало да се одржи у хотелу „Дунав” јер младенци нису хтели да се одрекну масовне прославе тог чина.

По њеним речима, у општинској сали тај чин се обавља у складу с мерама заштите од коронавируса, а то значи да, осим матичарке, могу да му присуствују само младенци и сведоци. Обавезно је ношење маски за све, чак и будуће супружнике, који могу да их скину тек када треба да се пољубе.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести