');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Kako je ubistvo iranskog naučnika Bajdenu ZAGORČALO ŽIVOT: Ako je Tramp dao odrešene ruke za atentat, onda je ovo POČETAK HAOSA

Iran je dugo bio trn u oku odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa, a malo je reći da su odnosi između Vašingtona i Teherana zategnuti nakon istupanja Amerike iz nuklearnog sporazuma i atentata na iranskog generala Kasema Sulejmanija početkom godine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Džozef Bajden i Donald Tramp Foto: JIM LO SCALZO/JIM BOURG / EPA;
Džozef Bajden i Donald Tramp

Očekuje se da novoizabrani predsednik Džo Bajden ublažiti ove tenzije, počevši od ponovnog pristupanja nuklearnom sporazumu, ali je nova likvidacija moćnog iranca na samom zalasku Trampove vladavina pomrsila konce Bajdenu.

Naučnik Mohsen Fahrizadeh, prvi čovek iranskog nuklearnog programa, ubijen je u petak u zasedi u Teheranu. Njegova smrt možda neće imati velikog uticaja na sam program i iranske ambicije ka nuklearnom oružju, ukoliko one postoje, ali će zasigurno osujetiti spašavanje sporazuma iz 2015. namenjenog ograničavanju tog programa. To je, kako se procenjuje, najverovatniji motiv likvidacije.

Foto: Office of the Iranian Supreme Leader / Tanjug/AP

Gotovo svi su se usaglasili da je Izrael najverovatniji počinilac zločina. Ako je to tačno, nema sumnje da je za ubistvo imao zeleno svetlo, ako ne i aktivnu pomoć Trampa.

Navodno je Tramp nakon izbornog poraza ovog meseca planirao otvoren napad na iranska nuklearna postrojenja, ali je u tome odvraćen u poslednjem trenutku. Mnogi posmatrači veruju da je Bela kuća zaista krenula u strategiju nanošenja maksimalne štete iranskom režimu kako bi onemogućila Bajdenu bilo kakvo približavanje Teheranu.

Novoizabrani predsednik signalizovao je da je spreman da vrati Ameriku u sporazum potpisan između vodećih sila i Irana 2015. godine i da ukine neke ekonomske sankcije koje trenutno koče iransku ekonomiju, sve dok se zauzvrat Teheran u potpunosti vrati sporazumu. Glavni cilj svakog obnovljenog dogovora ostao bi isti - osigurati da Iran nema dovoljno visoko obogaćenog uranijuma za izradu nuklearne bombe.

Foto: Patrick Semansky / Tanjug/AP

Bajdenov kandidat za državnog sekretara Entoni Blinken rekao je svetskim bezbednosnim liderima na konferenciji u avgustu da se nada da bi Amerika mogla da osigura obnovljeni nuklearni sporazum sa Iranom koji će biti "jači i dugotrajniji".

Još ranije se ocenjivalo da će Bajdenova administracija morati prilično brzo da deluje ako želi to da ostvari, jer je kršenje stavki sporazuma od strane Irana poslednjih meseci bilo sve učestalije. Sada je ubistvo naučnika vratilo Bajdena nekoliko koraka unazad, a šanse da će Iranci pristati na kompromise drastično su opale.

Izrael i određeni broj zalivskih zemalja, predvođenih Saudijskom Arabijom, mnogo bi radije da Vašington ostane van dogovora i da na taj način zadrži sankcije.

Pročitajte još

Jedna od mogućih iranskih taktika mogla bi biti simbolična odmazda zbog Fahrizadehove smrti i dalje ignorisanje provokacije sve dok se Bajden ne nađe u Beloj kući i dok ne dobiju naznake kakvom dogovoru mogu da se nadaju.

Кo je sledeći?

Ako je, kako neki pretpostavljaju, izraelska obaveštajna služba Mosad dobila odrešene ruke da ubije iranskog vodećeg naučnika dok je Tramp i dalje na vlasti, ne mogu se isključiti dalja ubistva.

Najmanje pet istaknutih iranskih nuklearnih naučnika ubijeno je ili ranjeno u napadima od 2010. do 2018. godine. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu teatralno je 2018. godine otkrio da se izrael dokopao podataka koji otkrivaju istoriju iranskih nuklearnih ambicija i onih koji stoje iza toga. Imenovao je Fahrizadeha ključnim čovekom tih napora, dodajući: "Zapamtite to ime“.