ИНТЕРВЈУ Милорад Додик: Дејтон је распакован на штету Српске

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, који је од петка поново председавајући Председништву БиХ, познат је као човек који је увек спреман на разговор и договор, чак и на одређени компромис ако је реч о неким економским питањима, било да је у питању инвестиција у Републици Српској или Федерацији Босне и Херцеговине.
dodik
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Али, ако су намере било ког званичника, па био он и високи представник међународне зједнице, да урушава Дејтонски споразум наносећи штету Републици Српској, Додик нема пардона!

Високи представник међународне заједнице Валентин Инцко најавио је, ако се не уклони плоча с именом Радована Караџића са зграде студентског дома на Палама, санкције вама лично, да вам се забрани улазак у земље Европске уније.

Смешно. Господин Инцко би требало бар да зна да Председништво БиХ о таквим стварима нема законске основе да одлучује. Ја сам српски члан Председништва БиХ. Али, кад му баш сметају плоче „ратних злочинаца”, како му не сметају имена улица у ФБиХ по нацистима или ратним злочинцима из редова Бошњака и Хрвата? Господин Инцко увек нађе нешто, ископа из нафталина, да би пред Саветом безбедности УН опањкао Србе, понајвише Милорада Додика. Уцене и претње такве врсте не пију воде. Господин Инцко је – објављено је то на друштвеним мрежама а нико није демантовао – припретио и Српској и Србији због планираних инфраструктуралних пројеката Србије и Српске у енергетици.

Може ли БиХ, оваква каква је, да напокон профункционише као држава?

Босна и Херцеговина је вештачка творевина Запада, односно дела међународне заједнице. Тај пропали пројекат не одговара ни Србима, ни Хрватима, а ни Бошњацима. Ми у Републици Српској бисмо најрадије да се на миран начин разиђемо па онда живимо као добри суседи, помажући једни друге, Бошњаци су за јединствену грађанску државу БиХ, у којој би као доминантан народ имали превагу на свим нивоима власти. Како Хрватима да паше оваква БиХ, када не могу, због накарадног Изборног закона, да имају легитимног хрватског члана Председништва БиХ? Жељко Комшић је изабран за члана Председништва БиХ вољом бошњачких гласача. Нека оде у Мостар, Читлук или било које место где су Хрвати већина.

Каква је, онда, могућа БиХ?

Само она по слову, а не духу изворног Дејтонског споразума. Високи представници међународне заједнице су распаковали Дејтон поодавно. Тотално га скрнавили, преносили одређене надлежности с ентитета на државне институције. А све искључиво на штету Републике Српске и српског народа. Борићу се, користећи сва расположива правна средства, да се врати и у пракси примени слово изворног Дејтона. Република Српска је стабилан ентитет БиХ, који је, по Дејтону, имао све елементе државе, и војску, и полицију, и финансије, и судство.... У великој мери је Српска развлашћена, али даље неће моћи. Морају оба ентитета бити равноправна. Морају у оба ентитета сва три народа бити конститутивна. Где је ту конститутивност Срба у Федерацији БиХ свих ових година? Није је било, нити је сада има, али то међународној заједници не смета.


Нећемо кочити развој Бањалуке и Бијељине

Што се тиче избора у Српској, био бих неискрен када не бих признао да ми је криво и жао што смо изгубили место градоначелника у Бањалуци и Бијељини јер у оба града владајућа коалиција, окупљена око највеће и најјаче странке у Српској СНСД-а, има апсолутну скупштинску већину, али је једно сигурно: ми нећемо кочити развој ни Бањалуке, ни Бијељине. Новом градоначелнику Бањалуке Драшку Станивуковићу честитао сам победу. Рекао сам да је била фер утакмица. Мишљење о њему ћу задржати за себе, каже Додик.       


Из Сарајева вас стално оптужују да упорно радите и припремате терен да се РС издвоји из БиХ?

У Републици Српској се ама баш ништа не ради на припреми терена за раздруживање. Ја сам познат као човек за компромисна и корисна решења, за разговор и договор. Међутим, никаквог разговора, а камоли договора, нема о питањима која би нанела штету Републици Српској. Исто тако, нисам ни за какав договор на штету Бошњака или Хрвата. Никада ниједан инвестициони пројекат у ФБиХ нећу блокирати. Није ми, само, јасно коме и зашто сметају развојни пројекти у Републици Српској? Како се може развијати БиХ ако нема развоја Републике Српске и ФБиХ? Равноправан третман оба ентитета, као налажу и Дејтон и Устав БиХ, јесте оно што тражим, на шта имам право и за шта ћу се енергично залагати.

Бивши амерички преседник Бил Клинтон је, објавили су то светски медији, био за то да се конститутивним народима у БиХ омогући излазак из БиХ, ако се не могу договорити да живе у заједничкој држави. И бивши високи представник међународне заједнице Шварц Шилинг је то исто недавно рекао...

Е, шта је мислио Клинтон!? Што није тако и урађено, а не да се чека 25 година и да још увиек међународна заједница не може или неће да схвати да БиХ може бити држава какву желе и какву договоре три народа у БиХ. Све што је наметнуто је нека врста присиле, а то онда може трајати вечно. Изворни Дејтон је добар, чврст темељ за државу БиХ. Оваква каква је не ваља никоме.

Односи са Србијом?

Па, чврсте везе Србије и Српске и те како сметају Сарајеву! И баш ме брига што им сметају! Мени нимало не сметају добри односи БиХ с било којом државом у окружењу, па ни с Турском. А зашто би онда добра сарадња Српске и Србије, када је реч о истом српском народу, некоме сметала? Та сарадња ће бити, хоћу то да нагласим, још интезивнија, свестранија, кудикамо боља, свидело се то некоме или не. Србија је већ инвестирала десетине милиона евра у Српску. Инвестираће и даље, још више. Нема општине или града у Српској где нема инвестиције Србије. Ја сам неизмерно захвалан Влади Србије и председнику Србије Александру Вучићу.

Стеван Рисовић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести