Nedelja u Seriji A: Derbi Sunca kao nekad

Vreme čitanja: 7min | ned. 29.11.20. | 13:01

Napolitanci danas u specijalnim dresovima kao deo ispraćaja velikog Maradone...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Sudar Napolija i Rome u znaku je Dijega Armanda Maradone i perioda kada je meč dva tima nazvan “derbijem Sunca” po imenu autoputa koji spaja Rim i Napulj sa severom Italije i ostatkom Evrope, “Autostrada del Sole”. Za Napoli večerašnji meč ima ukus poslednjeg poziva za povratak u trku za skudeto dok za Romu ima miris ispita koji bi trebalo da pokaže da li su Đalorosi spremni za velika dela. Na San Siru će Milan, bez Ibrahimovića i Piolija, pokušati da napravi prvi veći beg na tabeli protiv Fjorentine. Naš Siniša Mihajlović sa svojom Bolonjom protiv Krotonea probaće da veže prvi put dve pobede u ovoj sezoni i po mogućstvu izbegne da izjednači negativni rekord Bordoa iz 1960, kada je njihov čuvar mreže bio primoran da kapitulira na 42 uzastopna meča. 

Izabrane vesti

NAPOLI - ROMA 

Roma dolazi sa velikim ambicijama na San Paolo koji će, najkasnije za dve nedelje, biti i zvanično preimenovan u stadion Diego Armando Maradona. Đalorosi su od juče, posle poraza Sasuola, jedini italijanski tim koji u ovoj sezoni nije doživeo poraz na terenu (računajući domaća i međunarodna takmičenja). S druge strane, Napoli se nalazi u veoma delikatnoj situaciji: posle dva uzastopna poraza na domaćem terenu od Sasuola i Milana u Seriji A, Azuri imaju imperativ pobede jer rizikuju da ostanu u velikom zaostatku za ključnim takmacima u borbi za mesto u Ligi šampiona. 

Napoli će biti prilično oslabljen jer neće moći da računa na dva najveća pojačanja iz prethodnog prelaznog roka: Osimena i Bakajokoa. Neće biti ni Hisaja, mada je odsustvo bivšeg igrača Empolija mnogo manje bolno od izostanka Nigerijca i Francuza. 

Posle dve spektakularne pobede na San Paolu (6:0 protiv Đenove i 4:1 protiv Atalante), igrači Rina Gatuza su izgubili tri od četiri meča na svom terenu u Seriji A i Ligi Evrope. Nešto se zaglavilo u napadu Napolija. Tim iz grada podno Vezuva nastavlja da proizvodi šanse, ali nije ni izbliza efikasan kao što je bio na startu sezone. Gatuzovi igrači šutiraju najviše ka golu u svih pet najjačih šampionata Evrope (19 po utakmici) i u okvir gola (sedam puta). Na prve tri utakmice u Seriji A, Napoli je zatresao mrežu u 12 navrata, dok su se na poslednja četiri susreta radovali samo četiri puta. 

Jedina nedoumica oko početne jedanaestorice u timu Napolija se odnosi na Politana i Lozana koji su u konkurenciji za poslednje mesto u napadu. Čini se da je u prednosti Italijan nad Meksikancem da zajedno sa Zjelinskim i Insinjeom bude podrška Mertensu u ofanzivnoj liniji. 

Uprkos izostancima Osimena i Bakajokoa, Gatuzo neće promeniti formacijsku postavku i protiv Rome će igrati sa 4-2-3-1. Bakajokoa će zameniti Deme, dok će Zjelinski igrati iza Mertensa. Upravo je Belgijanac velika uzdanica Napolitanaca jer je na poslednjih sedam okršaja sa Romom postigao pet golova.

Paulo Fonseka ima veliki hendikep otkako je seo na klupu Rome: nije uspeo da pobedi nijedan veliki tim Serije A! U Rimu su uvereni da je kucnuo čas da se sruši taj neugodni tabu za Portugalca koji ga prati više od godinu dana. Đalorosi na poslednjih sedam mečeva u Seriji A protiv Napolija su uspeli da pobede samo dva puta uz jedan remi i četiri poraza. 

Iz ambulante su stigle slatko-gorke vesti za kormilara Rome: Mančnini i Ibanjez su se vratili u igrački pogon i biće na terenu od prvog minuta, međutim Kumbula i Smoling su i dalje van stroja. To znači da ćemo i večeras videti Kristantea u ulozi dominantnog defanzivca pored oporavljenih Ibanjeza i Mančinija. 

U dobre vesti za Fonseku ulazi i kompletan oporavak Džeka i Pelegrinija koji su uspešno ostavili iza sebe neprijatno iskustvo sa Kovidom-19. Ipak, najviše se očekuje od Mhitarjana koji je na poslednja dva meča u Seriji A postigao pet golova, kao i od Veretua. Podsetimo Francuz je tokom celog prelaznog roka bio glavna želja Rina Gatuza i predsednik De Laurentis je bio srpeman da stavi na sto i pozamašnu sumu novca, ali u Trigoriji nisu želeli ni da uzmu u obzir mogućnost da se liše bivšeg igrača Fjorentine. 

Napoli 4-2-3-1: Meret - Di Lorenco, Manolas, Kulibali, Mario Rui - Deme, Fabijan Ruiz - Politano, Zjelinski, Insinje - Mertens

Roma 3-4-2-1: Mirante - Mančini,, Kristante, Ibanjez - Karsdorp, Pelegrini, Veretu, Spinacola - Pedro, Mhitarjan - Džeko 

MILAN - FJORENTINA

Milan ima veliki priliku da napravi prvi značajniji beg na tabeli u ovom prvenstvu. Ako bi se kockice poklopile, Rosoneri bi posle devet kola mogli da imaju pet bodova prednosti u odnosu na najbliže pratioce. Takođe, u slučaju pobede ovog popodneva, ovaj Milan će postaviti novi rekord u broju osvojenih bodova posle devet kola. 

Protiv Fjorentine neće biti Zlatana Ibrahimovića, Leaa i trenera Stefana Piolija koji je još pozitivan na Kovid-19, kao i njegov zamenik, tako da će Daniele Bonera imati treću priliku u sedam dana da vodi tim s kojim je, kao igrač, osvojio Ligu šampiona i skudeto. 

Fjorentina nije lak protivnik za Rosonere u poslednjih devet godina, bez obzira u kakvoj se formi nalazi toskanski klub: na poslednjih 18 okršaja, Milan je ostvario samo pet pobeda. Osim, Ibre i Leaa, Bonera će ostaviti na klupi i Benasera, nije sto posto fit, i Kastiljeha, dok bi šansu trebalo da dobiju Tonali i Ibrahim Diaz

Utakmica protiv Ljubičastih ima poseban ukus za Antu Rebića čije je prvo iskustvo u Seriji A vezano za Fjorentinu i hrvatski reprezentativac ima veliku želju da se odblokira upravo protiv svog bivšeg kluba. 

Tmurne oblake nad Firencom je donekle rasterala vest da se Frank Riberi oporavio I biće na terenu San Sira, stadiona koji ga posebno inspiriše i na kome, po tradiciji, pruža odlične partije. Dovoljno je setiti se poslednjeg nastupa protiv Intera, sa Riberijem na terenu Fjorenntina je bila u vođstvu, s njegovim izlaskom usledio je preokret Nerazura. 

Kuriozitet je da je Stefano Pioli poslednji trener Fjorentine koji je izgubio prva dva meča u Seriji A što bi moglo da se ponovi Prandeliju, budući da je izgubio na svojoj premijeri od Beneventa. 

Bivši selektor Azura će imati sve igrače na raspolaganju, a atmosfera je popravljena posle pobede nad Udinezeom u Kupu Italije. Prandeli je već u Udinama prešao na svoju omiljeniu formacijsku postavku 4-3-1-2. Ta promena je posebno prijala našem Milenkoviću i Peceli koji se mnogo bolje snalaze kao centralni bekovi u četvoročlanoj odbrani nego u liniji sa tri defanzivca. 

Očekuje sa da bude u napadu bude potvrđen Dušan Vlahović. I pored toga što nije zatresao mrežu protiv Beneventa i Udinezea, Prandeli ima nameru da održi obećanje i pruži šansu srpskom centarforu da se “probudi” igrajući šest-sedam vezanih mečeva kao starter. 

Milan 4-2-3-1: Donaruma - Kalabrija, Kjaer, Romanjoli, Ernandez - Kesi, Tonali - Salemakers, Čalhanoglu, Diaz - Rebić

Fjorntina 4-3-1-2: Drongovski- Kaseres, Milenković, Pecela, Biragi - Amrabat, Pulgar, Kastrovili - Borha Valero - Riberi, Vlahović 

BOLONJA - KROTONE

Sinišu Mihajlovića interesuje igra i osvojeni bodovi njegovog tima. Ne mari mnogo Miha, s pravom, za rekorde i statističke kuriozitete. To rečeno, nema sumnje da bi sprski trener rado potpisao da i ovog popodneva Bolonja primi gol i dostigne negativni rekord Bordoa - 42 uzastopne utakmice u kojima nisu uspeli da sačuvaju svoju mrežu - a da osvoji sva tri boda i veže dve pobede u Seriji A što mu još nije pošlo za rukom u ovoj sezoni. 

U tim iz Emilije se vratilo nekoliko igrača koji su bili povređeni ili pozitivni na Kovid-19 što Mihajlovića stavlja u mnogo komotniju poziciju od one u kojoj je bio u prethodnih par nedelja. Takođe, kormilar Bolonje očekuje od svojih igrača da reaguju kao ozbiljan tim posle neočekivanog ispadanja iz Kupa Italije od Specije. 

Krotone je jedini tim u Seriji A koji još nije osetio slast pobede. Igrači trenera Strope nisu uspeli ni da postignu gol u poslednje dve utakmice Serije A a juče su se na treningu povredila čak četiri fudbalera, Benali, Điđi, Rivier i Siligardi. Kada pomenutoj četvorci dodamo Rispolija i Čigarinija, takođe povređene, dobija se poprilično tmurna slika kalabrijskog tima. Miloš Vulić će biti u startnoj postavi dok će Vladimir Golemić najverovatnije početi meč na klupi. 

Bolonja 4-2-3-1: Skorupski - De Silvestri, Danilo, Tomijasu, Hiki - Skouten, Svanberg - Orsolini, Sorijano, Barou - Palasio

Krotone 3-5-2: Kordaz - Magaljan, Marone, Luperto - Pereira, Molina, Petričone, Vulić, Reca - Mesijas, Simi

KALJARI - SPECIJA

Kaljari i Specija se prvi put susreću u Seriji A, ali tim sa Sardinije može da se pohvali da je na poslednja četiri okršaja sa timovima iz Ligurije na svojoj Sardenja Areni uvek izlazio kao pobednik. S druge strane, Specija nije samo novi prvoligaš koji je osvojio najviše bodova posle osam kola u poslednjih 16 godina, već je i prilično osokoljena pobedom nad Bolonjom, posle produžetaka, u Kupu Italije.

Tim Euzebija Di Frančeska je prilično oslabljen. Van stroja je petorica startera počev od Čolita Simeonea i dvojice Urugvajaca Nandeza i Godina, do Likojanisa i Čepitelija. Međutim, Sardi ne mogu da se žale previše protiv Specije koja je, uz Veronu, tim koji je bio najviše “masakriran” povredama i Kovidom - 19. Večeras će im nedostajati čak desetorica igrača međ kojima su Pobega, Zut, Verde, Del’Orko, Galabinov, Bartolomei, Sena

Reflektori će biti posebno upereni na Pavoletija koji bi posle teške povrede trebalo prvi put da predvodi napad Kaljarija od prvog sudijskog zvižduka. 

Kaljari 4-2-3-1: Kranjo - Zapa, Valukijevič, Klavan, Karboni - Marin, Rog - Unas, Žoao Pedro, Sotil - Pavoleti

Specija 4-3-3: Provedel - Sala, Terci, Erlić, Bastoni - Mađore, Riči, Akampora - Farias, Enzola, Gjazi 

Piše: Željko Pantelić 


tagovi

Serija AKalčo

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara