Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Odlukom Kriznog štaba đaci starijih razreda osnovnih škola i srednjoškolci, od sutra u potpunosti prelaze na onlajn nastavu i učenje od kuće. U učionice i školske klupe još uvek će sedati oni najmlađi đaci - od prvog do četvrtog razreda.

Pod takvim ulovima nastava će se odvijati sve do školskog raspusta koji će u pandemijskim okolnostima biti spojen i nešto duži nego što je to bilo uobičajeno. Đaci će na raspust ići od 21. decembra do 18. januara.

Uputsva i smernice za nastavnike

Školama je iz Ministarsva prosvete stiglo i uputsvo o tome kako bi nastava trebalo da izgleda do kraja polugodišta – od samog nastavnog sadržaja i prilagođavanja programa do ocenjivanja osnovaca i srdnjoškolaca.

Prema tim uputstvima, nastavnici treba da insistiraju na bitnim sadržajima, tj. na sadržajima koji su ključni za ostvarivanje ishoda obaveznog predmeta, izbornog programa i slobodne nastavne aktivnosti.

„Ocene koje su učenici dobili u toku neposrednog obrazovno-vaspitnog rada od početka ove školske godine i podaci o napredovanju učenika i ocene koje će učenici dobiti u periodu do završetka prvog polugodišta omogućiće izvođenje zaključne ocene“, navode iz ministarstva prosvete.

Nastavnik ima autonomiju da planira ocenjivanje i da odlučuje da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu, mogu realizovati putem nastave na daljinu.

Ukoliko to nije moguće pismene zadatke mogu realizovati i u drugom polugodištu, ali da se vodi računa o ravnomernom rasporedu u odnosu na druge pismene i kontrolne zadatke.

Ukoliko je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta može se za njega organizovati odgovaranje u školi uz poštovanje svih epidemioloških mera.

#related-news_1

Učenik koji nema potreban broj ocena za utvrđivanje zaključne ocene iz opravdanih razloga (bolest, izolacija) može ostati neocenjen.

Tim učenicima, ističu iz ministarstva, potrebno je posebno planirati dodatnu podršku u drugom polugodištu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar