Dostupni linkovi

Sahranjen iranski nuklearni naučnik koji je ubijen kod Teherana


Kovčeg sa telom naučnika Mohsena Fakhrizadeha, 29. novembar
Kovčeg sa telom naučnika Mohsena Fakhrizadeha, 29. novembar

Iranski nuklearni naučnik Mohsen Fakhrizadeh sahranjen je 30. novembra u Teheranu. Fakhrizadeh je ubijen 27. novembra u napadu na njegov automobil u Absardu, gradiću istočno od Teherana.

Uz najviše iranske zvaničnike, koji krive Izrael za ubistvo Fakhrizadeha, vrhovni vođa ajatolah Seyyed Ali Hamnei i drugi obećali su osvetu za ubistvo glavnog nuklearnog stručnjaka u Iranu. Izrael je odbio da komentariše optužbe.

Državna televizija emitovala je ceremoniju sahrane, prikazujući kako Fakhrizadeheov kovčeg nosi počasna straža u otvorenom delu Ministarstva odbrane u Teheranu.

Sahrani su prisustvovali visoki zvaničnici, uključujući ministra odbrane Amira Hatamija.

"Neprijatelj dobro zna da ne može počiniti zločin, a da iranski narod ne odgovori", rekao je Hatami na sahrani.

On je najavio da ubistvo naučnika "neće zaustaviti napredak nuklearnog programa Irana, već će ga samo ubrzati".

Uprkos pozivima na osvetu, portparol iranske vlade Ali Rabiei rekao je 29. novembra da je diplomatija "još uvek moguća".

"Definitivno ne bismo smeli upasti u ovu zamku (rane vojne akcije ili odustajanja od diplomatije)", rekao je Rabiei.

Sekretar Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Irana Ali Shamkhani optužio je na sahrani Izrael da je koristio elektronske uređaje da sa daljine ubije naučnika .

Iranska televizija na engleskom jeziku Press TV iznela je 30. novembra tvrdnju da je Fakhrizadeh ubijen oružjem proizvedenim u Izraelu.

"Oružje koje je pronađeno na mestu terorističkog akta gde je naučnik ubijen ima logo i specifikacije izraelske vojne industrije", rekao je neimenovani izvor za Press TV, a prenela agencija Rojters.

Nakon atentata usledili su brojni izvještaji o ubistvu u medijima koji su bili različiti. U jednom od njih je navedeno da je Fakhrizadeh putovao sa suprugom zajedno sa tri vozila u kojem se nalazilo obezbeđenje, te da je izašao iz automobila da proveri šta se događa kada je čuo pucnje.

Nakon što je izašao, ubrzo je ustreljen mitraljezom na daljinsko upravljanja iz vozila Nisan koje se zaustavilo na oko 150 metara od Fakhrizadehovog automobila, piše CNN pozivajući se na iranske medije. Nakon pucnjave, Nisan je eksplodirao.

Poluzvanična iranska studentska novinska agencija (ISNA), takođe je izvestila da je pucano u Fakhrizadehov automobil, nakon čega je on ubijen te da su posle usledile eksplozije.

S druge strane, državna televizija IRIB je izvestila da se prvo desila eksplozija, a nakon toga pucnjava.

Fakhrizadeh je bio šef istraživačkog centra nove tehnologije u elitnoj Revolucionarnoj gardi i bio je vodeća figura u iranskom nuklearnom programu.

XS
SM
MD
LG