Slovenija brani zlato 1Foto: ABA/ Mornar media pro

Inaćenje FIBA i Evrolige, kao i „sebičnost“ NBA doveli su u apsurdnu situaciju najbolje evropske reprezentacije.

Bez pomoći evroligaša, kao i onih koji nastupaju u NBA, kvaliteti jedne Srbije, Španije, Nemačke, Litvanije, pa i Francuske dovedeni su do nivoa koji je postao plodonosan za iznenađenja i obećavajući za autsajdere.

Put do Evropskog prvenstva postao je osetno komplikovaniji, velesile sada mogu lako zalutati u slepu ulicu, pogotovo ako im i korona virus „pročešlja redove“.

Srbija je protiv Švajcarske osetila snagu autsajdera, Litvanija u susretu sa Danskom, Izrael je uzeo meru Španiji, tako da umešnost Hrvatske, Bosne i Hercegovine, odnosno Slovenije da na vreme obezbede mesta na završnom turniru uopšte ne deluje podrazumevajuće.

Košarkaška reprezentacija Hrvatske prva je selekcija, ako izuzmemo domaćine završnog turnira Gruziju, Češku, Italiju i Nemačku, koja je overila plasman na Eurobasket.

Selekcija koja je u kvalifikacijama za Mundobasket doživela pravi debakl, preporodila se pod komandom Veljka Mršića i prva je od svih učesnika overila svoju kartu za završnicu, koja će se igrati tek 2022. godine, posle svih pomeranja koja su se dogodila zbog pandemije virusa korona.

„Kockasti“ su FIBA „balon“ u Istanbulu završili sa perfektnim učinkom, odnosno ukupno sve četiri pobede u dosadašnja dva reprezentativna okupljanja!

Posle Turske, Hrvatska je nadigrala Švedsku i tako završila najvažniji posao i na velika takmičenja se vraća posle Eurobasketa u Turskoj pre tri godine…

Sloveniju posle pobede nad Austrijom samo formalnost deli od zvaničnog plasmana na šampionat Starog kontinenta, na kojem će braniti zlato sa poslednjeg Evropskog prvenstva.

Bez pomoći Luke Dončića (Goran Dragić se penzionisao posle osvojenog zlata) turnir u Ljubljani obeležio je Jaka Blažić, košarkaš Cedevita Olimpije, koji je Austriju matirao sa 16 poena (3/7 za tri).

Bosna i Hercegovina napravila je uspeh nakon trijumfa nad Letonijom.

„Zmajevi“ su u Sarajevu došli do treće vezane pobede u Grupi H kojom su obezbedili učešće na Eurobasketu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari