Đaci na onlajn nastavi, prosvetari upozoravaju da je država svu odgovornost prebacila na nastavnike

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, većina đaka nastavu prati onlajn. Prosvetari upozoravaju da država nije rešila probleme na koje su ukazivali, kao i da je svu odgovornost i ovog puta prebacila na nastavnike.
Đaci na onlajn nastavi, prosvetari upozoravaju da je država svu odgovornost prebacila na nastavnike
Foto: Pixabay
Stariji razredi osnovnih škola i svi srednjoškolci od danas nastavu prate onlajn, kao na početku pandemije.
 
Predsednica Unije sindikata škola Beograda Snežana Romandić kaže za N1 da uputstva ministarstva i dalje pokušavaju da rastumače, da je sva odgovornost prebačena na nastavnike, a da zamisao ministarstva da nastavu iz učionice samo prebaci na računare, nije izvodljiva.
 
"Imamo probleme koji smo imali i tada, a to je nedostatak tehničkih sredstava. Neki učenici nemaju kompjutere, neki nemaju internet. Treba doći do učenika, preneti im informaicju, treba doći do roditelja. Sve su to standardni problemi koje smo imali i u aprilu, a nisu rešeni ni sad ovim novom ciklusom onlajn nastave", upozorava Romandić.
 
Predsednik sindikata obrazovanja Čačak Vladimir Adžić upitao je Vladu Srbije zašto u klupama, uprkos sve većem broju zaraženih učitelja, ostaju samo đaci od prvog do četvrog razreda osnovne škole.
 
Predsednica udruženja "Roditelj" Dragana Soćanin poručuje da za zahteve nastavnika i učitelja roditelji imaju razumevanje i da su tu da im pruže podršku kako bi deca dobila što bolji kvalitet nastave.
 
"Ova godina nam je skoro pa propala. Hajde da nekako svi malo spustimo loptu i da pokažemo kako možemo da se snađemo u ovoj situaciji, a u najbolje interesu dece. Hajde da to budu neka osnovna znanja koja će se deci pružiti i da budemo sigurni da će se bar to postići. Ako imamo velika očekivanja spram nerealnog stanja, nećemo postići ništa", kaže Soćanin za N1.
 
Ružić: Situacija u obrazovnom sistemu nije problematična
 
Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da prelazak na onlajn nastavu ne predstavlja zatvaranje škola, napominjući da vaspitno obrazovni proces neće stati.
 
"Mi smo na osnovu preporuka zdravstevnog dela Kriznog štaba doneli ovakvu Uredbu zbog generalnog epidemiološkog stanja u društvu. Ako bi se gledala situacija u obrazovnom sistemu, ona ne da nije alarmantna nego nije ni problematična, pa nije ni ukazivala na potrebu da se nešto tako uradi", rekao je Ružić.
 
Komentarišući zahteve nekih sindikata da se onlajn nastava uvede i za niže razrede osnovne škole, on je rekao da se tome protivi.
 
"Kad je reč o nastavi od prvog do četvrtog razreda, to je procena pre svega obrazovne struke uvažavajući epidemilošku situaciju, znamo da je tamo najmanja transmisija virusa. Elementarna pismenost, radne navike, stiču se u najmlađim starosnim dobima", rekao je Ružić.
  • Peki

    01.12.2020 08:23
    Evo dok kuckam, sin mi, 5. razred, online.... U sustini imam razumevanja za nastavnike, snalaze se kako umeju, nije njima lako kao ni nama roditeljima a ni deci. Kad je pocela skola, bilo je dosta haoticno, nasa skola je na Google Classroom platformi, ali ni mi ni deca a verovatno ni nastavnici nisu bili obuceni za rad na tome. Umesto da na pocetku skolske godine prve nedelje bude obuka dece za rad online, kod nas nastave informatike nije ni bilo zato sto kabinet informatike zatvoren zbog epidemije. Trebali su online da se deca obuce. Ne znam sta je ministartstvo radilo preko leta, a ocekivalo se sta ce biti sa epidemijom. Da li su nastavnici imali obuke ne znam, nisam ni siguran da li je ista platforma za sve skole ili zavisi od skola.
    I na kraju najveci problem - pita li se iko da li sva deca, tj roditelji imaju uslove? Da li svi imaju racunare, internet....? Ako dvoje dece idu u istu smenu a jedan racunar u kuci? Mi smo dobili upitnik od razredne, ali sta ce oni sa tim informacijama ne znam.
    Elem, sustina je da se sobzirom na uslove koje imamo, ovo jos i nekako koliko-toliko sprovodi, necu da kazem da sam zadovoljan ali sam i prijatno iznenadjen, barem u mojoj skoli, kako ovo nekako ide. Ocekivao sam raspad sistema, sve sto nije raspad je za mene prijatno iznenadjenje.
  • Frustriran roditelj

    01.12.2020 08:18
    Zašto?
    Zašto mi roditelji da imamo razumevanje za prosvetne radnike ako znamo da su ti isti prosvetni radnici svaku školsku godinu prethodne 4 godine (koliko ja pratim) počinjali štrajkom?
    Zašto je privatna škola bivšeg nam nakvarcanog ministra prosvete imala nastavu redovno 45 minuta čas dok smo mi po ostalim školama gledali u pasulj ne bi li ispratili raspored i konstantne promene?
    Zašto se ove godine nije pokrenuo štrajk i tražili se bolji uslovi rada ZA DECU?
    Zašto kada nije odobreno odlaganje početka školske godine na 2 nedelje prosvetari nisu pokrenuli štrajk kako bi se bolje pripremili za ovu godinu?
    Zašto su prosvetni radnici uvek štrajkovali za veće plate a nisu štrajkovali za smanjenje obima gradiva?
    Zašto nisu štrajkovali zbog udžbenika u kojima postoje netačne formule i definicije?
    Kao roditelj nikako nemam razumevanja ni za jednog prosvetnog radnika koji zajedno sa državom učestvuje u uništavanju dece i omladine!
    Želim svim prosvetarima mnogo sreće u daljem radu jer kad krenu tužbe protiv vas lično a po osnovu diskriminacije i degradiranja deteta biće vam itekako žao što ste slepo slušali samo jednog čoveka a niste mislili svojom glavom!
  • Sandra

    01.12.2020 08:03
    Uf
    @7 sekretara SKOJA
    da mogu dala bih vam 100 minusa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.