petak, 19. aprila 2024.

Šest dana sa zagađenim vazduhom prošle sedmice

Objavljeno: 1. decembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Šest dana protekle sedmice vazduh nad Valjevom bio je zagađen, sa rekordnim prekoračenjem PM čestica od dva, odnosno, tri puta preko dozvoljene vrednosti, navodi se u novom izveštaju Udruženja “Lokalni odgovor”.

Kako se navodi u izveštaju, najviša satna koncentracija PM10 suspendovanih čestica za proteklu nedelju zabeležena je u sredu i iznosila je 191.9 µg/m3, dva puta više od dozvoljene. Suspendovane čestice PM2,5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana  168.95 µg/m3, tri puta više od dozvoljene.

“Organi javne vlasti i dalje ne obaveštavaju javnost o aerozagađenju, niti o merama za zaštitu ili ublažavanje posledica. U subotu se nisu odazvali na debatu o zagđenom vazduhu na Građanskoj skupštini. U našem gradu svakih 18 časova jedna osoba prerano umre zbog aerozagađenja. Neko bi zbog toga mora da snosi odgovornost”, navodi se u saopštenju “Lokalnog odgovora”.

Dokument  u kojem objavljuju podatke o sedmičnom aerozagađenju u Valjevu, nastao je u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“.

Namera nam je da poboljšamo obaveštavanje građana i građanki Valjeva o aerozagađenju. Radimo na stvaranju javne svesti da je aerozagađenje realnost, svakodnevica, koja zahteva aktivizam radi smanjenja uticaja i ublažavanja posledica na zdravlje ljudi”, kažu u ovoj organizaciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *