');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

"OKUPLJAJU SE PO SLAVAMA" Žarište korone i u Bajinoj Bašti, uvedena VANREDNA SITUACIJA

Posle Prijepolja i Užica, Bajina Bašta je treća opština Zlatiborskog okruga u kojoj je zbog nestabilnih epidemioloških prilika proglašena vanredna situacija.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Pogoršana epidemiloška slika u Bajinoj Bašti Foto: Vladimir Lojanica / RAS Srbija
Pogoršana epidemiloška slika u Bajinoj Bašti

Usled povećanog broja pregleda i svakodnevnog porasta broja pozitivnih na korona virus stacionar u bajinobaštanskom Domu zdravlje juče je pretvoren u privremenu kovid bolnicu u koju je već počelo smeštanje pacijenata.

U ambulantu gde će se se vršiti PCR testiranje pretvorena je služba ginekologije koja je premeštena u prostorije fizikalne medicine.

Pročitajte još

Po rečima dr Dušice Jovanović, direktorke Doma zdravlja, broj pozitivnih na korona virus dnevno se kreće oko 35, što je između 50 i 70 odsto u odnosu na broj testiranih. U pitanju je, kako je rekla, najveći broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije.

Od prošlog ponedeljka do juče kroz kovid ambulantu prošlo je 728 Bajinobaštana od kojih je 416 obavilo prvi pregled. Juče je testirano oko 100 osoba.

Slučajevi sa teškom brohno pneumonijom se šalju na lečenje u Opštu bolnicu Užice, oni sa srednje teškom kliničkom slikom se zbrinjavaju u Stacionaru, dok se lakši pacijenti leče u kućnim uslovima.

- Građani se okupljaju kako na slavama tako i na nekim drugim mestima iz nekih drugih razloga, nepoštujući fizičku distancu. U kojoj meri ćemo mi kao zdravstveni radnici to izdržati vreme će pokazati, - rekla je dr Jovanović.