Era veštačke inteligencije stiže na PMF: Novi master program na novosadskom fakultetu

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu od naredne školske godine studentima će biti dostupan novi master studijski program iz oblasti veštačke inteligencije.
Era veštačke inteligencije stiže na PMF: Novi master program na novosadskom fakultetu
Foto: 021.rs
Na Кonkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izbor novih master studijskih programa iz oblasti veštačke inteligencije, nagrađen je predlog Departmana za matematiku i informatiku, saopštio je PMF.
 
Kako se navodi, ovaj aktuelan master program moći će da upiše 40 studenata, od kojih će polovina biti na budžetu. 
 
"Ovaj master kurs će doprineti napretku veštačke inteligencije u našoj državi, a bez sumnje je da će doprineti razvoju mnogih veština za poslove budućnosti. Program je osmišljen sa naglaskom na praktični aspekt rada kroz mnogobrojne obavezne projekte jer je krajnji cilj da studenti po završetku budu osposobljeni za praktičan rad u privredi u oblasti veštačke inteligencije. Veštačka inteligencija je jedna od oblasti koja ima najveći potencijal u perspektivi, te je zato prošle godine usvojena Strategija za razvoj veštačke inteligencije u Republici Srbiji do 2025. godine, kojom je planirano uspostavljanje dva master akademska programa iz oblasti veštačke inteligencije do kraja 2021. godine", navode na novosadskom fakultetu.
 
Između ostalog, PMF je pre četiri godine uveo dvogodišnje master studije "Big data" (Primenjena matematika - nauka o podacima), sa dva izborna modula - analitika na podacima i računarstvo visokih performansi.
 
Veštačka inteligencija je počela da se razvija pre nekoliko decenija sa periodima uspona i stagnacija, da bi u prvim godinama ove decenije krenuo nagli razvoj i širenje primene zahvaljujući prodorima u oblasti dubokih neuronskih mreža, sve veće količine dostupnih podataka pogodnih za mašinsko učenje, kao i sve veće dostupnosti mikroprocesora pogodnih za obimna numerička izračunavanja. 
 
Veštačka inteligencija ima karakteristike tehnologije opšte namene, poput parne mašine, železnice ili električne struje, jer njena primena prožima sve oblasti privrede i društva i u mnogim od njih unosi revolucionarne promene.
  • Stari dobri

    01.12.2020 13:57
    PMF
    ..kaska zamo 10ak godina za svetom.. programi zastareli, beskorisni, nepotrebni, sve vazne i aktuelne stvari se mimoiđu. Opet da upisujem fakultet sve drugo bi bilo izbor pre PMF-a.. potpuno tracenje najboljih godina za koje se moglo nauciti nesto upotrebljivo.. Ljudi su to shvatili zato vise niko ni ne upisuje..
  • Ajdared

    01.12.2020 11:31
    Aida Red
    Ne znam samo kako će da nakupe 40 studenata po generaciji koji će da studiraju, ni sada ne upišu sve na postojećim programima... Svakako lepo što uvode nešto novo ali kvota je nerealna ... Plus šta će oni da rade, to je tek diskutabilno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti