Читај ми!

Borelj: Problem Beograda i Prištine rešavati u okviru evropske perspektive

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da je ponosan što je ponovo pokrenut dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, koja jedina može da reši taj spor. Bivši šef evropske diplomatije Havijer Solana poručio je da Srbiji treba brzo ponuditi mogućnost članstva da bi se olakšalo rešavanje kosovskog problema i izbeglo jačanje ruskog uticaja na Beograd.

Borelj i Solana govorili su zajedno sa bivšom visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini na debati u Briselu organizovanoj povodom deset godina delovanja Evropske spoljnopolitičke službe.

"Ponosan sam što smo ponovo pokrenuli pregovore između Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU. Pomoć SAD u dijalogu je dobrodošla, ali glavnu ulogu i odgovornost u tome ima EU, jer samo EU može da ponudi evropsku perspektivu, koja je vrlo važna za obe strane", izjavio je visoki predstavnik Borelj.

Havijer Solana, koji je predvodio evropsku diplomatiju od 1999 do 2009. godine, poručio je da EU mora Srbiji da brzo ponudi mogućnost članstva.

"Rusija bi jako želela da ima Srbiju u svojoj sferi uticaja. Zato je ključno delovati brzo i ponuditi Srbiji mogućnost članstva u EU. Specijalni predstavnik EU za Kosovo morao bi da se bavi tim pitanjem 24 sata dnevno i da uloži neophodno vreme kako bi se došlo do rezultata", rekao je Solana.

Odgovarajući na pitanje kako u potpunosti stabilizovati Zapadni Balkan, ako je ponuda članstva u EU danas manje ubedljiva nego ranije, Žozep Borelj je poručio da EU mora da pruži evropsku perspektivu i pojača ekonomska ulaganja u region.

"Za žaljenje je što u Bosni i Hercegovini nedavno nije bio moguće zajedničko obeležavanje 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma. Bilo je nemoguće da svi zajednički obeleže ratnu tragediju i okrenu su budućnosti", podsetio je Borelj.

"Baš zato što su podele i dalje pristune i duboke, moramo da pružimo evropsku perspektivu i više investiramo. U suprotnom, stanovništvo će nastaviti da odlazi iz regiona", zaključio je Borelj.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво