četvrtak, 25. aprila 2024.

Gradnja „Kalenića“ od sledećeg proleća?

Objavljeno: 2. decembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Sudeći po najavama iz preduzeća “Eko – Tamnava”, koje će upravljati budućom regionalnom deponijom za 11 gradova i opština, gradnja te deponije u okolini Uba trebala bi da počne sledećeg proleća.

“Sve potrebne studije i građevinske dozvole su spremne i možemo očekivati da izvođenje radova na izgradnji Regionalne deponije u Kaleniću počne na proleće 2021. godine. Ovo su informacije značajne, ne samo za građane Valjeva, već i za sve lokalne samouprave, učesnice u projektu, kako bi posle tri godine gradnje svoje komunalne probleme stavili po strani, a Regionalni centar bi bio nosilac svih aktivnosti na rešavanju odlaganja otpada”, izjavio je Zoran Petrović, direktor „Eko – Tamnave”.

Od prve ideje i potpisivanja sporazuma o zajedničkoj gradnji regionalne deponije za odlaganje komunalnog otpada u Kaleniću,  na 75 hektara devastiranog zemljišta površinskih kopova Rudarskog basena „Kolubara”, prošlo je više od 15 godina. Za to vreme Valjevo je iz svog budžeta izdvojilo preko 20 miliona dinara, a pripremajući se za konačan završetak gradnje, svojim sredstvima i iz donacija, do 2012. godine izgrađen je reciklažni centar i transfer stanica u Goriću, koji se još uvek namenski ne koriste. Ukupna predračunska vrednost izgradnje bila je 32 miliona evra.

Kapacitet Regionalne deponije projektovan je na 5,8 miliona kubnih metara komunalnog otpada iz 11 lokalnih samouprava, Valjeva, Lajkovca, Uba, Ljiga, Mionice, Osečine, Koceljeve, Vladimiraca, Obrenovca, Barajeva i Lazarevca, čija je ukupna površina preko četiri hiljade kvadratnih kilometara sa 363.360 stanovnika i prosečnom količinom od 330 tona dnevno sakupljenog čvrstog komunalnog otpada. Ovom projektu će se po najavama direktora „Eko – Tamnave”, pridružiti još Loznica, Mali Zvornik, Ljubovija i Krupanj, čime će se broj njenih korisnika povećati do 550 hiljada stanovnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *