nfgtgbh

BBC

U Srbiji je epidemiološka situacija neizvesna, upozoravaju nadležni, dok nove mere stupaju na snagu u petak, a Velika Britanija je prva na svetu dala odobrenje za upotrebu vakcine protiv korona virusa koju proizvode kompanije Fajzer i Biontek.

Prema poslednjim podacima, Srbija je u poslednja 24 sata zabeležila 7.999 novih slučajeva, a preminulo je još 48 pacijenata.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da je pogoršanje situacije iz dana u dan signal da treba reagovati i doneti nove mere jer je očigledno da postojeće nisu dale rezultate.

„Situacija u celoj Srbiji je teška i neizvesna, moramo se boriti u celoj zemlji“, naveo je on.

Od petka, 4. decembra, stipaju na snagu nove mere – ugostiteljski i objekti uslužnih delatnosti moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom će biti zatvoreni.

Velika Britanija postala je prva država na svetu koja je odobrila za upotrebu vakcinu kompanija Fajzer i Biontek.

U svetu je do sada zaraženo više od 63 miliona ljudi, a preminulo je više od 1,46 miliona. Oporavilo se oko 40 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.

prodavnice

Getty Images

Šta se dešava u Srbiji?

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je korona virus potvrđen kod još 7.999 ljudi, a od posledica zaraze preminulo je 48 pacijenata.

Testirano je 22.837 ljudi, broj hospitalizovanih je 7.499, a na respiratorima je 269 pacijenta.

Ukupan broj registrovanih slučajeva od početka epidemije dostigao je 183.437.

Prema novim merama koje stupaju na snagu u petak, prodavnice prehrambene robe moći će da rade svaki dan do 21 sat, uključujući i vikend.

Pozorišta i bioskopi mogu da rade svaki dan do 17 sati, uključujući i vikend, dok će pijace radnim danima biti otvorene regularno, a vikendom od šest ujutru do 15 sati.

Ugostiteljske i trgovinske firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade radnim danima do 17 sati, a vikendom ne mogu uopšte da rade.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša ocenio je da se brzina pogoršavanja epidemiološke situacije u Srbiji smanjuje.

Gostujući na Radio televiziji Srbije (RTS), Ivanuša je ocenio da se i u narednim nedeljama može očekivati pritisak na bolnice, posebno na odeljenja intenzivne nege.

„Nadam se da će pik ovog talasa stići što pre“, kazao je šef Kancelarije SZO u Srbiji i ocenio da predstoji težak decembar, posebno za zdravstvene radnike.

Dodao je da se Srbija „intenzivno“ priprema za dolazak vakcine.

„Više vakcina znači da će i količina biti veća jer je u početku neće biti dovoljno za sve pa se zato postavljaju prioriteti. Uz vakcinu i javno-zdravstvene mere, verujem da epidemiju možemo staviti pod kontrolu“, naveo je Ivanuša.

Korona virus je ušao i u Gerontološki centar u Mataruškoj Banji, gde je prema poslednjim podacima zaraženo 15 korisnika i četvoro zaposlenih, preneo je RTS.

Epidemiolog i koordinator Kriznog štaba u Kraljevu Radovan Čekanac rekao je da je situacija u tom centru za sada pod kontrolom, ali da će ustanova biti pod epidemiološkim nadzorom.

Čekanac kaže da su najveća žarišta trenutno u Kraljevu u porodicama, kao i da su bile rizične neke slave.

„Imali smo Aranđelovdan gde su nakon slave oba domaćina ispoljila simptome, a kada smo testirali sve kontakte koje su oni prijavili sa slave nakon četiri dana svi su oni bili pozitivni“, rekao je Čekanac.

Medical workers treat a patient suffering from the coronavirus disease (COVID-19) at Clinical Hospital Center Zemun in Belgrade, Serbia,

Reuters

Prema njegovim rečima, veliki broj zaraženih ima manje od 50 godina i oni se nešto bolje nose sa kovidom 19.

Epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da će epidemijska situacija u Srbiji ove nedelje biti vrlo teška, zbog gužvi na „crni petak“.

On je za Blic rekao da tek posle 10. decembra možemo očekivati polako zaravnjenje krive, a pad broja obolelih tek krajem decembra.

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ otvorena je 24 časa dnevno na broj 011/7777-000.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je posebnu telefonsku liniju za psihosocijalnu pomoć tokom epidemije na broj 0800/309309.


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Ukratko iz sveta:

  • Fajzer i Biontek traže odobrenje vakcine od nadležnih u Evropskoj uniji
  • Studija Univerziteta Oksford pokazala je da Kovid-19 može ostaviti posledice po pluća i do tri meseca nakon zaraze
  • U svetu je do sada zaraženo više od 63 miliona ljudi, a preminulo je više od 1,46 miliona. Oporavilo se oko 40 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta

Pogledajte video: Zašto se Kovid-19 tako lako prenosi?

Korona virus: Zašto se Kovid-19 tako lako prenosi
The British Broadcasting Corporation

Kakva je situacija u regionu?

Zemlje u regionu beleže svakodnevni rast broja zaraženih:

  • Hrvatska – 131.342 potvrđena slučaja

Do sada je preminulo 1.861 pacijenata, a oporavilo se 108.231

Premijer Andrej Plenković pozitivan je na korona virus, potvrdila je Vlada, prenosi HRT.

Predsedniku Vlade ranije je određena epidemiološka mera samoizolacije, te mu se sada određuje mera izolacije u trajanju od 10 dana, dodaje se.

Premijer će poslove obavljati kod kuće.

Do sada je umrlo 2.727 ljudi, a oporavilo se 53.724.

Ukupno je do sada preminulo 1.490 ljudi.

Slovenačka vlada je zbog porasta broja smrtnih slučajeva odlučila da predloži parlamentu izmene Zakona o epidemiji kojim zahteva drastično povećanje kazni za prekršitelje – maksimalne kazne bile bi čak 10.000 evra, sa 400 evra koliko su iznosile na proleće.


grafika

BBC

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 1.763 ljudi, a oporavilo se 38.946.

Na snazi je zabrana okupljanja u grupama više od četiri osobe u javnom prostoru, odnosno parkovima, javnim površinama ili bilo gde na otvorenom tokom celog dana, a predviđena je kazna od 500 evra.

Obavezno je nošenje zaštitne maske na otvorenom i u zatvorenom, dezinfekcija ruku, kao i održavanje fizičke udaljenosti od dva metra kad god je to moguće.

Ministarstvo zdravlja je apelovalo na stanovništvo da u predstojećem periodu proslava maksimalno poštuju mere kako se ne bi ponovilo pogoršanje situacije kao tokom prvog talasa epidemije.

  • Kosovo – 35.265 potvrđenih slučajeva

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 1.016 ljudi, a oporavilo se 25.001.

Preminulo je 499 ljudi, a oporavilo se 24.131 pacijenata.

U Crnoj Gori je produžen policijski čas i sada će trajati od 19 časova do pet sati ujutru. Strože mere – zabrane okupljanja, ograničen rad objekata i druge, na snazi su do 8. decembra.


Pogledajte video: Da li mutacije čine korona virus opasnijim?

Mutacije virusa su uobičajene tokom trajanja pandemije.
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

Nemačka farmaceutska kompanija Biontek i američki Fajzer, koji zajedno razvijaju cepivo protiv korona virusa, podnele su zahtev Evropskoj uniji za odobrenje te vakcine za upotrebu.

Ukoliko Evropska agencija za lekove prihvati zahtev, prve doze bi mogle da počnu da se koriste u Evropi pre kraja 2020. godine, saopštili su iz Bionteka.

U međuvremenu, naučnici nastavljaju da proučavaju virus i posledice koje ostavlja po organizam.

Studija koja je pratila deset pacijenata sa Univerziteta Oksford koristila je novu tehniku skeniranja da bi identifikovala oštećenja pluća kod korona virusa.

Stručnjaci tvrde da bi određenim testovima mogli da saznaju da li je virus ostavio dugotrajne posledice po zdravlje ljudi.

Profesor Fergus Glajson posmatrao je pacijente koji imaju između 19 i 69 godina.

Osam njih je imalo konstantno otežano disanje i umor tri meseca nakon što su bili bolesni od korona virusa, iako niko od njih nije primljen na intenzivnu negu niti im je bila potrebna pomoć da dišu, a konvencionalni snimci nisu pronašli probleme sa plućima.

vakcine

BBC

Dan pre Fajzera i Bionteka, kompanija Moderna je podnela zahtev kod nadležnih u Americi i Evropskoj uniji za odobrenje vakcine protiv korona virusa koju razvija.

Odobrenje bi značilo da vakcina može biti preporučena za široku upotrebu.

Nadležni će ispitati podatke i odlučiti da li je sredstvo bezbedno i dovoljno efikasno.

Klinička ispitivanja su pokazala da lek koji proizvodi Moderna nudi zaštitu od Kovida-19 u 94 odsto slučajeva.

Kompanija Fajzer je ranije podnela isti zahtev nadležnima u SAD.

Vakcina epivak korona, koju je razvio Ruski državni istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju, mogla bi od decembra biti korišćena za vakcinisanje civila.

„Već smo proizveli 35.000 doza vakcina i planiramo da do kraja godine proizvedemo 50.000 doza“, rekao je direktor centra, Rinat Maksjutov.

Prva serija vakcina koja će biti stavljena u civilni promet trebalo bi da bude testirana u institucijama ministarstva zdravlja najranije 7. i 8. decembra, javlja RTS.

Osim potrage za lekom, svet razmišlja i o oporavku od ekonomskih posledica pandemije. Ujedinjene nacije će uložiti rekordnih 26 milijardi funti sledeće godine za finansiranje humanitarne pomoći širom sveta.


Pogledajte video: Sve o prvoj vakcini

Prva vakcina protiv virusa Kovid-19 može biti dostupna krajem godine.
The British Broadcasting Corporation

U Americi, kontroverzni savetnik Donalda Trampa za korona virus, Skot Atlas, podneo je ostavku.

Tokom četiri meseca, koliko je obavljao dužnost, Atlas je dovodio u pitanje mere zaptite i upotrebu maski, zbog čega je dolazio u sukob sa drugim članovima državnog tima za korona virus.

Atlas se protivio zatvaranju i zagovarao razvoj kolektivnog imuniteta. Zdravstveni zvaničnici su ga optuživali da predsedniku Trampu daje pogrešne informacije u vezi korona virusa.

Šerifi u Njujorku prekinuli su ilegalnu žurku sa više od 400 posetilaca koja se održavala protivno merama zaštite od epidemije.

Organizatori žurke optuženi su za kršenje gradskih i državnih zabrana masovnih okupljanja.

U Velikoj Britaniji broj novih slučajeva opao je za 30 odsto zahvaljujući merama zatvaranja, pokazali su rezultati istraživanja.

Međutim, uprkos napretku, broj novih slučajeva u toj zemlji ostaje visok, a ministar zdravlja Met Henkok izjavio je da se država „za sada neće opuštati“.

Istraživanje je sproveo Imperijal koledž iz Londona na osnovu testiranja 100.000 ljudi između 13. i 24. novembra.

Britanija je osigurala još dva miliona doza vakcina protiv korona virusa koje proizvodi američka biotehnološka kompanija Moderna, saopštila je Vlada te države.

Vlasti trenutno procenjuju bezbednost i efikasnost dve vakcine: jednu koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek, i drugu čiji su tvorci Univerzitet Oksford i kompanija Astra Zeneka.

Vakcinu će prvi primiti zdravstveni radnici i korisnici domova za negu osoba, a potom stari, i to prvo stariji od 80 godina.

Britanci mogu da biraju vakcine sedam kompanija i imaju pristup kontingentu od ukupno 357 miliona doza.

„Sa širokim rasponom kandidata za vakcinu u našem portfelju, spremni smo da primenimo onu vakcinu koja dobije odobrenje od našeg regulatornog tela za lekove“, rekao je ministar Henkok, a preneo Rojters.


Virus korona i mentalno zdravlje: Koliko naš mozak trpi
The British Broadcasting Corporation

Sve brojke koje pokazuju epidemiološka kriva u Italiji u opadanju, ali vlasti ipak upozoravaju da se ne smeju smanjiti preventivne mere ograničenja jer je, prema rečima predsednika Visokog instituta za zdravstvo Silvija Brusafera, stanje zaraze korona virusom „na pola“, prenosi agencije Ansa.

I dalje je mnogo preminulih, u poslednja 24 sata 686 pacijenata je umrlo od zaraze korona virusom. Prosečna starost preminulih je 80 godina, a inficiranih 48.

U Italiji se i dalje vodi javna debata kako će se obeležiti predstojeći praznici Božić i Nova godina.

Ansa prenosi reči medicinske sestre iz Kremone Elene Paljarini čija fotografija, snimljena kada je premorena od posla u bolnici sa kovid pacijentima, zaspala sa glavom na tastaturi kompjutera, postala je simbol borbe protiv pandemije.

Za svoj rad je odlikovana medaljom predsednika Italije.

„I ja imam porodicu, volela bih da s njima da provedem praznike, ali neću to učiniti, ne ovoga Božića koji ću provesti pomažući obolelima od korona virusa“, rekla je Elena.


Pogledajte: Kako Kovid-19 utiče na telo

Kako Kovid-19 utiče na telo
The British Broadcasting Corporation
korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari