TURIZAM MESECIMA NA RESPIRATORU, A SAD NOVI UDARAC: 90 odsto agencija nije dobilo polisu osiguranja! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Mesecima unazad turizam je na respiratoru. Gotovo 90 odsto prometa usled epidemije je opalo. A dok se agencije bore za opstanak, udarac stiže i od osiguravača. Od oko 400 turističkih agencija koje su imale licencu za rad, samo oko 10 odsto njih dobilo je polisu osiguranja ili ponudu za njeno zaključivanje.

Istraživali smo koji je razlog ovoj pojavi i da li bi izmena postojećeg pravilnika omogućila agencijama da nastave sa radom.

Milan Vasić, komercijalni direktor turističke agencije, koja posluje preko 30 godina, kaže da njihova osiguravajuća kuća nije želela da nastavi saradnju jer je smatrala da su kao delatnost rizični.

Razlog ovome, kako ističe direktor YUTE Aleksandar Seničić, je to što su tri osiguravajuće kuće koje daju ponude, našle jednog reosiguravača iz inostranstva, koji je limitirao iznos rizika na ovom tržištu, te samo 40-ak agencija ispunjava ovu kvotu, dok ostali osiguravači nisu uspeli da pronađu reosiguranje.

“Nekolicina agencija, ušla je i u proceduru pribavljanja bankarskih garancija. S obzirom na rigorozne uslove, neophodno je pokriće u gotovom novcu ili hipotekama visoke vrednosti za traženi iznos garancija, što je u ovom trenutku za većinu agencija gotovo neizvodljivo”, ističe Seničić.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track