03. decembar  2020. 17.55  | Izvor: FoNet

Pariz: Inspektori u džamijama

PARIZ -

Državni inspektori proveriće njihovo finansiranje, veze njihovih imama, kao i škole Kurana za malu decu, navodi Rojters.

Francuske vlasti naredile su inspekcije desetine džamija i molitvenih dvorana za koje se sumnja da mogu biti povezane sa ekstremistima, prenosi danas BBC.

dzamija

Ministar unutrašnjih poslova Žerar Darmanin najavio je da bi neke džamije mogle biti zatvorene ako se utvrdi da se u njima podstiče ekstremizam.

Inspekcije dolaze kao odgovor na napade u oktobru za koje su okrivljeni islamisti, uključujući odrubljivanje glave učitelju Samuelu Patiju.

U noti upućenoj šefovima regionalnih službi bezbednostii, Darmanin je rekao da će biti uspostavljene posebne provere i nadzor 76 džamija i molitvenih dvorana, od kojih se 16 nalazi u regionu Pariza. Kako prenose francuski mediji, Darmanin je naredio "hitnu akciju" za 18 džamija.

Ovih 76 džamija koje će inspektori posetiti samo su delić od oko 2.600 muslimanskih bogomolja u Francuskoj.

Darmanin je rekao da ta činjenica pokazuje da smo "daleko od situacije raširene radikalizacije" među muslimanima u Francuskoj. "Gotovo svi muslimani u Francuskoj poštuju zakone Republike i povređeni su tom radikalizacijom", rekao je Darmanin.

Vrhovni sud u Francuskoj naložio je zatvaranje Velike džamije Pantin na šest meseci, nakon što je objaviila video koji osuđuje Samuela Patija koji je svojim učenicima pokazao karikature poslanika Muhameda. Džamija se nalazi na području sa niskim prihodima na severoistočnoj periferiji glavnog grada.

Državni sekularizam je presudan za francuski nacionalni identitet i određuje da javni prostor, bilo da se radi o učionicama, radnim mestima ili ministarstvima, treba da bude slobodan od religije.

Tagovi
Srodne vesti