Milan Borjan heroj Crvene zvezde za istorijske uspehe u Evropi
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

"Brani Borjan, opet brani sjajni Milan Borjan...", koliko puta su se čuli samo ovakvi komentari tokom TV prenosa na evropskim utakmicama Crvene zvezde. I opet je čudesni golman spasao srpskog prvaka, u remiju 0:0 sa Hofenhajmom.

Ekipa Dejana Stankovića daleko od toga da je blistala protiv bundesligaša, kao da je izašla na „nulu“ i time obezbedila evropsko proleće, kojeg teško da bi bilo bez Milana Borjana.

Činio je čuda među stativama, sprečio barem tri gola Hofenhajma, i kao mnogo puta pre toga sačuvao Zvezdinu mrežu za veliki uspeh i prolaz iz L grupe u Ligi Evrope.

PROČITAJTE JOŠ

I daleko od toga da je prvi put spasao crveno-bele. Stigao je do 49. evropskog nastupa u Zvezdinom dresu (ukupno 51) i na korak je do rekorda legendarnog Vladimira Petrovića Pižona.

Jasno je da će prestići četvrtu Zvezdinu zvezdu već na proleće, u nokaut fazi Lige Evrope, pošto će se prethodno izjednačiti na gostovanju Liberecu u poslednjem, 6. kolu.

Ali, Borjan ne piše istoriju tek tako, već sa stilom. Otkako je došao na „Marakanu“ bilo je jasno da je Zvezda dobila golmana za velika dela, sigurno najboljeg u ovom veku i jednog od najboljih u klupskoj istoriji.

Protiv Hofenhajma je sačuvao bod, mreža mi je mirovala na gostovanju Gentu (2:0), a protiv belgijskog tima je i na stadionu „Rajko Mitić“ blistao u trijumfu 2:1.

Kad god je potrebno, kada je najteže, kapiten je na visini zadatka i kao po pravilu – nesavladiv.

Sve je počelo leta 2017. godine protiv Krasnodara, kada je Zvezda pod komandom Vladana Milojevića obezbedila prvu od četiri uzastopne sezone na evropskoj sceni.

„Krasnodar, Salcburg, Liverpul, Kopenhagen… Stvarno neverovatne utakmice. Sigurno da ću te mečeve pamtiti dok sam živ, imaće posebno mesto u mom sećanju”, rekao je Borjan, između ostalog, proletos u intervjuu za Nova.rs.

Taj Krasnodar zauzima posebno mesto u srcima zvezdaša – posle godina čekanja ušli su u grupnu fazu i započeli čudesnu seriju od dve Lige Evrope i dve Lige šampiona.

Upravo protiv Rusa je Borjan čudesnim intervencijom izvukao loptu iz gola posle šuta Grankvista, da ostane 2:1 (posle 3:2 za Krasnodar u prvom meču) za neopisivo slavlje koje je usledilo na Marakani. Slična situacija bila je i nedavno protiv Genta, na istom golu podno južne tribine.

Neverovatne partije imao je i na gostovanjima Salcburgu i Kopenhagenu, u dva pohoda na igranje u Ligi šampiona.

U Austriji je Zvezda gubila 2:0, i bilo bi daleko ubedljivije da nije bilo Borjanovih bravura, da bi u nadoknadi sačuvao 2:2 (u Beogradu je bilo 0:0) za istorijski, prvi plasman u grupnu fazu elitnog takmičenja.

Na gostovanju u prestonici Danske izrastao je u junaka zbog odbranjenih penala na ruletu koji su odlučivali pobednika. Imao je dve odbrane sa bele tačke, čak je i pogodio sa “kreča” u ludoj seriji, a odbranio je i ključni udarac Vinda za plej-of dvoboj protiv Jang Bojsa pred još jedan ulazak u LŠ.

I protiv švajcarskih „mladih momaka“ sprečavao je već viđene golove u nadoknadi, a mrežu je začarao i u okršaju sa velikanima, protiv Napolija (0:0), Liverpula (2:0), uz nemerljiv doprinos trijumfu nad Olimpijakosom (3:1).

Borjanova poenta je u ponavljanju, pamti bravure, ali uvek priređuje nove, pa je tako bilo i u Tirani, gde je odbranio tri-četiri gol šanse i u prvom i u drugom poluvremenu, kao i poslednji pokušaj albanskog tima za prolaz dalje.

Neustrašiv, nesalomiv, nesavladiv – Milan Borjan.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar