HRANA I LEKOVI DO KUĆNOG PRAGA: Na usluge gerontodomaćica imaju pravo i stariji sugrađani u izolaciji

M. S.

05. 12. 2020. u 18:00

NAJSTARIJIM sugrađanima čak u slučaju da se nalaze u izolaciji jer su zaraženi virusom korona ne sme da bude uskraćena usluga pomoć u kući, stav je Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

ХРАНА И ЛЕКОВИ ДО КУЋНОГ ПРАГА: На услуге геронтодомаћица имају право и старији суграђани у изолацији

Fozo: V. N.

Prema njihovim navodima, korisnici mogu da računaju na nabavku lekova i namirnica. Ipak, pre tri dana, zaštitnik građana pokrenuo je postupak jer dobio saznanje da jedan bračni par ostao uskraćen za ovu uslugu Gerontološkog centra Beograd jer je jedan od supružnika inficiran kovidom 19. U slučaj se uključila i inspekcija socijalne zaštite, a nakon sprovedenog postupka, znaće se čiji je bio propust u lancu pružanja usluge.

Prema informacijama ombudsmana, Georontološki centar je zatražio preporuke kako da se ponaša u konkretnom slučaju kada je korisnik u čiji se dom ulazi zaražen virusom korona, ali da odgovor nije stigao. Time se poteglo pitanje da li će najstariji kojima su gerontodomaćice jedini "rod", a nalaze se u kućnoj izolaciji, ipak ostati prepušteni sami sebe.

U Sekretarijatu za socijalnu zaštitu objašnjavaju da će se ispitati okolnosti ovog slučaja, a da su korisnici imali pravo na uslugu i napominje da se svaki problem vezan za pružanje ove usluge može prijaviti centru za socijalni rad i inspekciji socijalne zaštite Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

- Ovaj slučaj je prijavljen inspekciji socijalne zaštite, koja će u skladu sa svojim nadležnostima ispitati okolnosti datog slučaja - objašnjava za "Novosti" Nataša Stanisavljević, sekretarka za za socijalnu zaštitu. - Korisnicima usluge koji su zaraženi virusom korona ili se nalaze u izolaciji, u skladu sa uputstvom Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, dostavljaju se namirnice i lekovi ispred vrata stana, bez kontakta sa samim korisnicima. Ustanova je u kontaktu sa članovima porodice i srodnicima i, shodno dogovoru sa njima, stalno je obaveštena o stanju korisnika.

NAKNADA 10.000 DINARA

SVI zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kao i gerontodomaćice imaće pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 10.000 dinara.

- Imajući u vidu zalaganje zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite u sprečavanju pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti kovid 19, izazvane virusom SARS-CoV-2, a pogotovo zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite koji su angažovani u direktnom radu sa korisnicima, gde se ubrajaju i gerontodomaćice, omogućili smo im jednokratnu novčanu - navodi Nataša Stanisavljveić.

Kako objašnjavaju u nadležnom sekretarijatu, usluga pomoć u kući je redukovana zbog pandemije, pa se gerontodomaćice tamo gde moraju da uđu kraće zadržavaju.

- U ovom trenutku 538 gerontodomaćica je na terenu i obavlja svoj posao, za 2.300 korisnika - navodi Stanisavljević. - Od 16. marta usluga je prilagođena i obavlja se na način da gerontodomaćice nabavljaju namirnice i lekove, dostavljaju ih korisnicima na ulaznim vratima njihovog domaćinstva, a sve u dogovoru sa korisnicima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RODITELJI OSMAKA IZ ŽELEZNIKA U ŠOKU: Saznali pred put da im deca idu na ekskurziju - destinacija Tara