Повезане вести

Хан: Велики дан за демократију у Македонији

Данас 20.10.2018
Након изгласавања уставних промена у Собрању Европски комесар за проширење Јоханес Хан написао је вечерас да је ово велики дан за демократију у Македонији. Он је након што је 80 посланика македонског парламента изгласало… »

Рама: Срећан рођендан Северној Македонији

Данас 20.10.2018
Македонији честитао и албански премијер Премијер Албаније Еди Рама написао је вечерас на свом Твитеру – „срећан рођендан Републици Северној Македонији“. Поводом подршке у парламенту Македоније за промену назива државе… »

Бура у Собрању: Македонија ушла у процедуру промене имена земље

Глас Америке 20.10.2018
Македонско Собрање одлучило је у петак увече да покрене иницијативу уставниих промена у складу са Преспанским споразумом. Одлука је донета уз гласове неких опзицоних посланика, што је изазвало бес главне опозицоне партије… »

Тачи: Македонија направила велики корак

Б92 20.10.2018
Приштина -- Председник привремених косовских институција Хашим Тачи поздравио је одлуку Собрања да усвоји уставне промене које ће омогућити промену имена Македоније. Он је на свом Фејсбуку написао да је Македонија изабрала… »

ВМРО-ДПМНЕ искључио посланике који су гласали за измене

Дневник 20.10.2018
СКОПЉЕ: Извршни комитет најјаче македонске опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ донео је одлуку, на ванредној седници у петак увече, да из чланства искључи посланике који су гласали за измене Устава ради примене Преспанског… »

Заев: Ово је велики дан за нашу земљу

Данас 20.10.2018
Премијер Македоније Зоран Заев захвалио је синоћ грађанима и посланицима који су подржали уставне промене и промену имена државе у Република Северна Македонија. „Поштовани грађани, ово је велики дан за нашу земљу… »

Собрање гласало за измену Устава

Дојче веле 20.10.2018
Македонски парламент је изгласао уставне промене у оквиру процеса после којег ће Македонија променити име у Република Северна Македонија, док ће Грчка за узврат одблокирати евроатлантске интеграције те државе. Парламент… »

“Измене Устава изгласане су под притиском и класичним силовањем, ово је црни дан у македонској историји”

Блиц 20.10.2018
Лидер најутицајније опозиционе македонске странке ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски оценио је да ће изгласавање иницијативе за уставне промене променити лице Македоније, а тиме и њену историју и лична документа градјана. На… »

Они су преломили: Ко су посланици опозиције који су гласали за измену устава и шта су тражили од Заева да промене страну?

Блиц 20.10.2018
Македонско Собрање прихватило је у петак увече предлог о покретању иницијативе за промену Устава у складу са Преспанским споразумом, за коју је гласало и осам посланика опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, чиме је постигнута двотрећинска… »

ВМРО-ДПМНЕ искључује посланике који су гласали за уставне промене

Данас 20.10.2018
Лидер опозиционог ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски изјавио је да је синоћ из партије искључено седам посланика који су у македонском парламенту гласали за почетак уставних промена којим се мења име државе у Северна Македонија… »

Македонски парламент изгласао уставне промене, следи промена имена, Заев честитао грађанима

БК ТВ 20.10.2018
Предлог уставних промена, којима се потврђује споразум о новом имену Македоније, подржало је тачно 80 од укупно 120 посланика у Собрању, колико је и било потребно да се парламент потврди ову инцијативу. Против су била три… »

Собрање усвојило одлуку за приступање уставним изменама

Радио 021 20.10.2018
Скупштина Македоније је двотрећинском већином од 80 гласова усвојила одлуку за приступање уставним изменама у складу са договором са Грчком. Гласало се два пута - прво коришћењем електронског система, али се на… »

Македонија мења име: Собрање потврдило уставне промене

Вечерње новости 20.10.2018
Укупно 80 посланика Собрања гласало је за уставне промене, после којих ће Македонија променити име у „Република Северна Македонија. Македонско Собрање у првом читању изгласало је вечерас са 80 гласова "за", без уздржаних… »

Тачи честитао народу Македоније

Данас 20.10.2018
Председник Косова Хашим Тачи честитао је вечерас на Твитеру влади и народу Македоније на изгласавању уставних промена у тој земљи. Он је оценио подршку промену назива државе у Републику Северну Македонију као велики корак… »

Посланици подржали промену назива Македоније

Данас 20.10.2018
Представници власти успели да обезбеде двотрећинску већину од 80 посланика Укупно 80 посланика македонског парламента подржало је уставне промене, после којих ће Македонија променити име у Република Северна Македонија, док ће… »

Столтенберг: Македонија да искористи ову историјску прилику

Н1 Инфо 20.10.2018
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поздравио је усвајање одлуке о почетку процеса за измену Устава у македонском Собрању. "Сада је на влади и политичким лидерима да заврше процедуру око спразума о имену и да искористе… »

Собрање потврдило: Македонија мења име

Вести онлине 20.10.2018
Скупштина Македоније двотрећинском већином од 80 гласова у два одвојена гласања усвојила је одлуку за приступање уставним изменама. Те промене би требало да омогуће промену имена у Република Северна Македонија у складу са… »

"Честитке мој пријатељу, Зоране Заеве"

Б92 20.10.2018
Скопље -- Премијер Грчке Алексис Ципрас честитао је македонском колеги Зорану Заеву на успешном гласању у парламенту Македоније. "Честитке мој пријатељу Зоране Заеве. Вечерашње гласање је велики корак ка нашем… »

Ципрас честитао свом „пријатељу“ Заеву

Данас 20.10.2018
Посланици Македонији вечерас подржали промену назива државе Премијер Грчке Алексис Ципрас упутио је честитку на Твитеру македонском колеги, његовом „пријатељу“ Зорану Заеву након што је парламент Македоније изгласао… »

Столтенберг: Историјска могућност за улазак Македоније у НАТО

Данас 20.10.2018
Честитка Македонији Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поздравио је вечерас на Твитеру већинско гласање у македонском парламенту за уставне промене које предвиђају промену назива те земље. Он је додао да је на влади и… »

Вести дана »