Vučević: Pri kraju raspoređivanje jedinica VS, nadam se mirnom rešenju

Beta 29.05.2023

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je na severu Kosova "teška, napeta situacija" ali da se nada da će "politika naći mirno rešenje".

"Do 14.00 časova danas završiće se raspoređivanje jedinica Vojske Srbije (VS) u skladu sa naređenjem predsednika (Srbije) Aleksandra Vučića o podizanju borbene gotovosti", rekao je Vučević, koji je zajedno sa premijerkom Anom Brnabić obišao početak pripremnih radova na izgradnji objekta u okviru projekta BIO 45, u beogradskoj gradskoj opštini Rakovica.

On je naveo da se komunikacija sa KFOR-om svakodnevna i da se načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović čuo jutros sa komandantom KFOR koji je Mojsiloviću rekao da će te snage obezbediti mir i da neće dozvoliti sukob kosovske policije i srpskog stanovništva.

"Moj je utisak da je KFOR danas štitio kosovsku policiju i uzurpatore demokratije, samozvane predsednike opština. To je bruka da neko ko želi da bude gradonačelnik stiže u šest ujutru u pratnji oklopnih vozila na posao", rekao je Vučević.

On je istakao da je KFOR trebalo da "uzurpatore isprati južno od Ibra" i da mu je "taj prsten KFOR-a izgleda kao prsten koji ojačava odbranu kosovske policije sa dugim cevima od golorukog naroda".

Na pitanje šta će VS preduzeti, Vučević je rekao da nije na vojsci da procenjuje već da bude spremna da izvrši svaki zadatak koji joj se postavi.

"Znaju se naše crvene linije. Neće se ponoviti progon Srba sa Kosova od 17. marta 2004. godine, niti progon 1995", rekao je Vučević.

(Beta, 05.29.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »